COC Limburg, Maastricht Colours You en de fractie van GroenLinks zijn erg verheugd met het besluit van het Maastrichtse college om het Maastrichtse Regenboogzebrapad definitief te laten liggen op het Vrijthof. Daarmee komt een lang gekoesterde wens van veel diversiteitsminnende stadsgenoten uit.

“Als organisatie van de Landelijke Roze Zaterdag 2015 in Maastricht kunnen we ons geen beter 'monument' voorstellen als blijvende herinnering aan het bijzonder succesvolle Roze Jaar 2015”, aldus Philippe Courbois namens Maastricht Colours You. Gerrit-Jan Meulenbeld van COC Limburg wijst op het belang van de symboliek van het Regenboogzebrapad: “Maastricht toont hiermee dat zij diversiteit omarmt, niet in de marge maar in het midden van de samenleving.” Gert-Jan Krabbendam vult namens GroenLinks aan: “als je bijvoorbeeld hoort dat homoseksuelen in Nederland zich nog altijd niet overal op hun gemak voelen om hand in hand over straat te gaan, bewijst dat dat ook in Nederland tolerantie en acceptatie voor LHBT onderhoud nodig heeft. In Maastricht is er dan maar één plek waar je het ondubbelzinnige statement kunt maken dat in onze stad niemand hoeft te verbergen wie hij of zij is. En dat is het Vrijthof.”

Bij haar besluit heeft het college specifieke aandacht besteed aan de veiligheid rondom het Regenboogzebrapad. Het blijft een drukke plek, maar het Regenboogzebrapad heeft geen verandering of verslechtering in de verkeerssituatie gebracht. Courbois, Meulenbeld en Krabbendam geven wel aan het voorstel voor een duidelijke aanduiding van het Regenboogzebrapad te omarmen: “hoe duidelijker de symboliek van het Regenboogzebrapad en waar het voor staat kan worden uitgelegd, des te beter. We gaan daarom ook graag het gesprek aan met de gemeente Maastricht om een duurzame informatieaanduiding in de buurt van het Regenboogzebrapad gestalte te geven. Liefst in meerdere talen, zodat ook buitenlandse bezoekers hiervan kennis kunnen nemen.”

Op 14 oktober 2014 stemde de gemeenteraad van Maastricht in met een motie van GroenLinks, die opriep tot aanleg van een Regenboogzebrapad in de binnenstad van Maastricht in kader van Roze Zaterdag en het Roze Jaar 2015 in Maastricht. Op 29 maart 2015 werd het Regenboogzebrapad feestelijk onthuld.