Maastricht, 12 mei 2015

In deze stadsronde praten raadsleden, ondernemers, bewoners en jongeren met elkaar aan de hand van een aantal stellingen over vestigingsbeleid, differentiatie en kwaliteit binnen de horeca. In 2008 is de horecanota opgesteld, die in 2012 is geëvalueerd. Naar aanleiding daarvan wil het college komen tot een nieuw horecabeleid. Deze stadsronde was een voorbereiding daarop.

De stadsronde begon met een inleiding van wethouder Geraets. Hij gaf aan dat men in het nieuwe beleid op zoek was naar een ruimere opvatting over het vestigen, meer maatwerk voor ondernemers en voldoende bescherming voor bewoners. Daarna klonk een protest van Tiny Meese (PVM).  Zij vond het belachelijk dat niet alle horeca ondernemers waren uitgenodigd. Na lang daarover gesproken te hebben, gaf de voorzitter aan dat een nieuwe stadsronde zou worden georganiseerd, waarbij alle ondernemers opnieuw zouden worden uitgenodigd en er een grotere ruimte beschikbaar zou worden gesteld. Nu zaten we in de rode kamer en was men tot op de gang aan het proberen het gesprek te volgen. 

Na inleidende woorden van de voorzitter, kwam er een gesprek op gang waar gesproken werd over de verhouding tussen horeca ondernemers en bewoners, over ruimere regels om beter te kunnen ondernemen, over veiligheid en verlichting en over vernieuwende concepten.

Een vertegenwoordiger van de buurtvereniging Jekerkwartier probeerde direct de neiging om de Tapijnkazerne als festivalterrein te willen inzetten te blokkeren. Het is bedoeld als park en niet meer en niet minder. Er werden ook goed practices uitgewisseld, waarin bv een convenant tussen de horeca ondernemers en de bewoners de goede omgang regelden. Communiceren was hier het toverwoord. 

De vraag die gesteld werd, waar nu de regels beknellend waren, leek in eerste instantie slechts te gaan om het mogelijk maken van buitenverwarming. Daarachter leefde de behoefte van klanten om steeds meer naar buiten te willen. O.a. door het landelijk beleid om roken binnen te verbieden. Ook de regels mbt de mogelijkheid tot terrasvormig kwam ter sprake. Nieuwe ondernemers vinden geen plekken die ruim genoeg zijn (>200 m2). Ook de gebiedsregulatie werkt beknellend. Er werd een pleidooi gehouden om steeds meer maatwerk te leveren. Iedere plek heeft een andere benadering nodig. De mogelijkheid om detailhandel en horeca samen te vestigen, stuit op belemmerende regelgeving.

Voor de ondernemers op de Markt Noord was het beperkend dat ze na 22 uur niet meer buiten konden serveren. Dan wordt daarna de sfeer op de markt erg grimmig. Een goede gebiedsinrichting samen met goede verlichting zou een hoop kunnen doen voor de veiligheidsbeleving. Daardoor zou de stad ook levendiger worden en minder doods. Vaak werd verwezen naar het buitenland, waar al langer ruimhartig wordt omgegaan met horeca in de buitenruimte.

De behoefte aan vernieuwende concepten was niet zichtbaar bij de aanwezige horeca ondernemers. Wat is nu zo vernieuwend aan de brandweerkazerne werd er gevraagd? Dat het hip is en dat mensen er willen zijn, beantwoorde een B&B houdster. Horeca is van belang in Maastricht. Dat wordt door iedereen erkend. En vernieuwing is ook noodzakelijk. Iemand van Horeca Nederland hield een pleidooi voor de mogelijkheid van samenvoeging van detailhandel en horeca, zoals dat voorbeeld in Le Figaro. De wethouder gaf aan dat het college daar al naar op zoek is en die mogelijkheid willen geven.

Ondanks de moeizame start werd deze stadsronde succesvol. Het behoeft een vervolg, maar die was al toegezegd.