Minister Mona Keijser wil de voorrangsregeling voor statushouders bij toewijzing van een sociale huurwoning afschaffen. Dit concept wetsvoorstel heeft echter sterke kritiek gekregen van het college van de rechten van de mens, omdat statushouders ook inwoners van een betreffende gemeente zijn.
De gemeente heeft de plicht, statushouders te huisvesten op een manier, die voldoet aan de fundamentele mensenrechten, die in onze grondwet verankerd zijn.
Het concept wetsvoorstel van de minister brengt de gemeente in moeilijkheden.
Inwoners van Maastricht kunnen een urgentieverklaring krijgen, statushouders - ook inwoners van Maastricht - dus ook. Door de urgentieverklaringen voor statushouders af te schaffen ontstaat rechtsongelijkheid en discriminatie.
Snelle huisvesting van statushouders (die vaak al jaren in een AZC zitten) bevordert integratie en geeft ruimte in het asylzoekers centrum. Bovendien kunnen statushouders dan eindelijk ook hun bijdrage aan de maatschappij leveren en aan het werk gaan.
Het college wilde de zienswijze van 14 gemeenten met bezwaren tegen het concept wetsvoorstel graag mede ondertekenen. Zij had ook in een eerdere brief al bezwaren kenbaar gemaakt en die ondertekend met “gemeente Maastricht”.
GroenLinks is van mening, dat het niet steunen van de zienswijze van de 14 gemeenten geen recht doet aan de diversiteit van de Maastrichtse bevolking. Daarom diende zij deze motie in, samen met SP, D66, PvdA en Volt met de steun van de Senioren Stadspartij Maastricht en de Partij voor de Dieren. De motie roept op om alsnog als gemeente Maastricht aan de minister een brief te schrijven, waarmee onze steun aan de zienswijze van de 14 gemeenten wordt kenbaar gemaakt. Deze motie werd met 23 stemmen voor en 15 stemmen tegen aangenomen.