Een aanvulling op het verslag van de raadsvergadering van 21 mei jl en een verduidelijking van de gebeurtenissen rondom het drugsdossier in de afgelopen dagen.

Het dinsdag jl.tijdens de raad gesloten akkoord is een compromis tussen de verschillende partijen in de Maastrichtse raad. Een gezamenlijk standpunt waar we hopelijk mee verder kunnen in plaats van elkaar steeds te bestrijden. Dat laatste heeft in ieder geval tot nu toe niets opgeleverd.
Het akkoord komt er in het kort op neer dat we afspreken dat de buurtkaders en buurtplatforms meer betrokken worden bij het drugsmeldpunt. Er wordt met hen overlegd en zij kunnen de ervaringen die zij hebben delen met de lokale driehoek (burgemeester, politie en OM). Er wordt gekeken of de handhaving van het i-criterium losgeloten kan worden na spreiding van de coffeeshops. Die spreiding wordt, waar mogelijk, versneld. De coffeeshophouders worden opgeroepen te blijven praten (Hebben ze intussen ook gedaan). Maastricht gaat voor een pilot over gereguleerde wietteelt. Als laatste wordt de commissie Algemene Zaken maandelijks geinformeerd over de voortgang in dit dossier.
(...)

Ik zou op de allereerste plaats duidelijk willen maken dat GroenLinks Maastricht niet afstapt van het streven naar het afschaffen van het i-criterium. Wij stappen ook niet af van het willen reguleren van de achterdeur om criminaliteit tegen te gaan. Dat zal ook gewoon in ons verkiezingsprogramma blijven staan. Maar als je een compromis sluit lever je ook iets in.

Ook de burgemeester heeft ingeleverd, hij zal een actieve rol gaan spelen in een pilot over het reguleren van de wietteelt. Hij gaat ons en de buurtplatforms maandelijks informeren over de stand van zaken. Hij is bereid, na spreiding van de coffeeshops, onder voorwaarden, geen prioriteit te leggen op handhaven van het i-criterium.

Ook verklaarde tegenstanders als CDA, VVD, SPM, LPM en MV hebben zich achter dit akkoord geschaard. Iedereen heeft water bij de wijn moeten doen.

De problematiek achter drugs is heel ingewikkeld. Iedereen draagt bepaalde verantwoordelijkheden, de raad, de burgemeester, de politie en het OM en ook de coffeeshophouders. Die verantwoordelijkheden lopen soms door elkaar heen en soms langs elkaar heen. Maar uiteindelijk heeft iedereen verantwoordelijkheid mee te werken aan een oplossing van het probleem. Dat gaat in kleine stappen vooruit en soms ook in stappen achteruit, maar het uiteindelijke doel moet blijven de overlast voor de burgers van onze stad tegen te gaan. Dat vereist van alle partijen moed en durf om ook over je eigen grenzen heen te kijken, hoe moeilijk dat ook is. In dit akkoord hebben de partijen geprobeerd elkaar te vinden in overeenkomsten in plaats van steeds de verschillen te benadrukken. Hierdoor kom je in ieder geval weer in gesprek met elkaar. (Dat vind ik ver te prefereren boven je hakken in het zand te steken, daarvan wordt in ieder geval niemand beter.)

We roepen alle partijen op om dit te blijven doen, met respect voor elkaars verantwoordelijkheden, niet meer en niet minder.

Roos-Marie Bal, fractievoorzitter GroenLinks Maastricht