In juni is er weer een Raadsvergadering geweest van de gemeenteraad van Maastricht. Hier vindt u het raadsverslag over de raadsvergadering. Hierin wordt een samenvatting gegeven van de discussies in de raad en de inbreng van GroenLinks hierin.

500 oude, overtallige computers van de gemeente Maastricht zullen via een stichting uitgeleverd worden aan bijstandsgezinnen en gezinnen die rond moeten komen met een minimumloon. Zo kunnen met name de kinderen van deze gezinnen thuis spelenderwijs vertrouwd raken met dit steeds belangrijker wordende leer - en communicatiemiddel. Dit initiatiefvoorstel van de SP wordt raadsbreed ondersteund. De kosten zullen worden gedragen door de ambtelijke diensten zelf.

Zwembad de Dousberg moet blijven
Twee zwembaden op termijn dicht (Heer en Dousberg) en een nieuw zwembad (zonder buitenbad) bij de Geusselt. Dat is het vertrekpunt bij de discussie over de zwembadvisie. In de aanloop naar de bespreking van de visie in de raad was al duidelijk geworden dat een meerderheid van de partijen de voorkeur geeft aan het handhaven van twee openbare zwembaden (een op oost en een op west) en minimaal een (50 m) buitenbad. Met een handtekeningen actie (SP) en diverse moties wordt het college opgedragen dit uitgangspunt (scenario 2 van de zwembadvisie) in een concreet plan verder uit te werken.

Aan het begin van het debat deelt wethouder Hoogma mee dat het buitenbad van de Dousberg, gesloten wegens achterstallig onderhoud, op korte termijn (voor de zomervacantie) weer opengaat. Dit onder grote druk van de publieke opinie en een handtekeningen actie van de SP. Onderzocht zal nu worden tegen welke kosten het buitenbad langer (5 jaar, 10 jaar) open kan blijven. Daarbij geeft de wethouder nadrukkelijk mee dat ook rekening moet worden gehouden met de regionale zwembaden waar Maastrichtenaren nu ook al regelmatig (bij gebrek aan goed zwemwater in Maastricht ?) gebruik van maken (o.a het dagstrand in Eijsden en Mosaqua in Gulpen).

Duurzaam
Het had van GroenLinks kunnen komen. Het pleidooi van het CDA om bij de bouw van een nieuw zwembad vooral te streven naar een duurzame energiehuishouding. Te denken valt daarbij aan het oppompen van warm thermaal water. Voor GroenLinks waarschijnlijk vanzelfsprekend maar toch goed om als randvoorwaade bij het bouwen van een nieuw modern zwembad nog eens te onderstrepen, zo vinden ook andere partijen. Voor GroenLinks wel iets om te onthouden voor de aanstaande evaluatie van het Duurzaam Bouwenbeleid in de regio. Tot voor kort stond het CDA niet echt vooraan als het ging om het bepleiten van duurzame initiatieven in de bouw. Maar het staat zo wel in het coalitieakkoord. We hebben dus wel degelijk een partner op dit gebeid.

Fietsenstalling Markt oftewel de Maastrichtse normenloosheid.
‘Liever een beschadigde fiets dan een gestolen fiets’ met deze uitsmijter komt er voorlopig een einde aan de fietsenstallingsoap. De fractie van GroenLinks hoopt oprecht dat het goed gaat maar de kans is groot dat het stallingsdossier nog een keer terugkomt in de Raad.

In de vorige raadsvergadering strandde de besluitvorming over een stalling op de Markt met stakende stemmen:19-19: De uitkomst na een hernieuwde discussie is voor de fractie van GroenLinks en de VVD ronduit teleurstellend. Beide fracties zijn als enige uitgesproken voorstander van een nieuwe ondergrondse stalling onder de Markt. Dit biedt de beste oplossing voor de grote vraag aan stallingsplaatsen (capaciteit meer dan 800, terwijl er op termijn behoefte is aan ca 1200 plaatsen) en er kan worden gebouwd volgens de normen van deze tijd: met voldoende ruimte tussen de fietsen. Dat nu is de achilleshiel van een nieuw voorstel (motie) waarmee het CDA de discussie heropend. Het pand Snijders wordt door de gemeente gehuurd voor 15 tot 20 jaar en heeft - zo heeft de fractie laten uitzoeken - plek voor meer dan 500 fietsen . Dus geen 350 zoals wethouder Aarts vorige raadsvergadering meedeelde. Dat aantal was gebaseerd op een deskundige rapport en moderne normen maar daar valt blijkbaar nog wat op af te dingen. Wat volgt is een trieste verhandeling over schuivende normen, elkaar tegensprekende ervaringsdeskundigen en veel aannames over hoeveel fietsen en brommers er straks in het pand passen. Ook of het haal- en brengsysteem straks wel werk blijft een risicofactor die in het ongewisse blijft hangen. Dat zien we dan wel zo luidt dan de pragmatische reactie. 
Naar de mening van GroenLinks legt het CDA voorstel ook een oneigenlijke koppeling met de toekomst van het Binnenstadshuis. Dat laatste is aanleiding voor enkele gevoelige vragen over een mogelijke relatie met de functie van de fractievoorzitter van het CDA als coördinator bij deze stichting. Nadat duidelijk wordt dat verstrengeling niet aan de orde is (de coördinatiefunctie wordt eind dit jaar beëindigd) en CDA haar motie niet letterlijk maar meer in de strekking uitgewerkt wil zien, ligt de weg open naar een besluit waarbij het pand Snijders weer als fietsenstalling in gebruik zal worden genomen. Alleen de VVD en GroenLinks stemmen tegen dit voorstel.

Accommodatiebeleid
Na jaren van studies en pogingen van de gemeente om meer grip te krijgen op het beheer van haar gebouwen ligt er eindelijk een gedegen aanpak die de raad vertrouwen geeft  voor de toekomst. In de uitwerking zal moeten blijken of het raamwerk voldoende stevig is om alle praktische problemen die zullen ontstaan bij het onderbrengen van de vele verenigingen in Maastricht tegen betaalbaren prijzen en met een kostendekkende exploitatie, te waarborgen. Maar ‘we gaan ervoor’ zo vindt ook de fractie van GroenLinks. De stofkam gaat door  het huidige huisvesting. Er zal sprake zijn van verdere concentratie van activiteiten en mogelijk dat clubs van locatie moeten veranderen. Ook schoolgebouwen zullen waar mogelijk worden aangepast om geschikt te maken voor het onderbrengen van sociaal-culturele activiteiten. Met eventuele opbrengsten zal soepel worden omgegaan. Het beschikbare budget is krap zo meldt wethouder Dupond.. Via een meerjarig investeringsplan zal de raad de ontwikkelingen jaarlijks kunnen volgen. Er is een hardheidsclausule voor organisaties die het financieel niet redden. Een servicedesk met mogelijkheden voor leerwerkplekken (via Leeuwenborg), zal de klanten ondersteunen bij het zoeken naar passende ruimte, het beheer van hun boekhouding, etc.

Via een aangenomen motie van de VVD wordt wel van alle organisaties een open houding verwacht als het gaat om de boekhouding en de ledenaantallen.