Vorig jaar is er commotie ontstaan over de besteding van gelden voor de buurten door buurtplatforms. Uiteindelijk moest er zelfs een onderzoek van de Rekenkamer aan te pas komen om de feiten op een rij te zetten. Na al die ophef constateert de Rekenkamer nu terecht dat er geen aanleiding is om te veronderstellen dat de besteding van het budget ‘Geld voor de buurten’ niet doelmatig en rechtvaardig is verlopen. Je zou denken, daarmee is de kous af. Blijkbaar voor diverse fracties in de gemeenteraad niet; als je spoken wilt zien, zie je spoken.
(...)

Door voormalig minister Vogelaar zijn budgetten vrijgemaakt die door buurten zelf besteed konden worden aan projecten. Dit onder het mom “de mensen in de buurten weten zelf het beste waar behoefte aan is”. Uiteraard heeft het rijk daar regels en voorwaarden aan gesteld. De gemeenten controleren vervolgens of het allemaal netjes is gebeurd. De gemeente Maastricht past zelfs strengere regels toe dan die het rijk oplegt om de besteding te controleren. Je zou denken dat er dus zorgvuldig gehandeld wordt. Diverse fractie in de gemeenteraad denken hier heel anders over. Het wantrouwen in de buurtplatforms is blijkbaar zo groot dat er bovenop de bestaande regelingen er nog een schep bovenop moet, namelijk verscherpte controles die ook nog eens door externe bureaus moeten worden uitgevoerd. Uiteraard moet dan worden betaald door de buurtplatforms zelf. Buurtplatforms hebben nu al te maken met strengere regels dan alle andere organisaties die van de gemeente subsidie krijgen.

Om het allemaal nog erger te maken stelt de Rekenkamer voor de term ‘legitieme gesprekspersoon’ nog verder af te bakenen. Door deze term dicht te timmeren wordt het moeilijk voor een buurtplatform hier aan te kunnen voldoen. Maar we zijn er nog niet. Want er wordt door sommige partijen ook nog voorgesteld om een maximale termijn voor bestuursleden van de platforms in te voeren, een verbod op mensen uit dezelfde familie in een platform en mensen met politieke ambities. Ook dan ben je niet meer welkom in een buurtplatform.

Veel buurtplatforms hebben het nu al moeilijk: er komt steeds minder geld en steeds meer regels en eisen. Ook het vinden van voldoende vrijwilligers is lastig. Willen wij de vruchten plukken van wat de buurtplatforms in onze stad realiseren moeten wij hun ook de ruimte en vertrouwen geven hun ding te kunnen doen. Als de voorstellen zoals nu gedaan door de Rekenkamer en de extra verscherping door de raad een feit worden is GroenLinks bang dat op deze manier de buurtplatforms om zeep worden geholpen. Bezuinigen op de buurten, bovenmatige controles met alle extra kosten van dien en allerlei extra regels waar de bestuursleden van een buurtplatform aan moeten voldoen. En met welk doel?

GroenLinks hecht grote waarde aan wat buurtplatforms in onze stad doen ter verbetering van de leefbaarheid in buurten. We hebben grote waardering voor de mensen die vrijwillig tijd en moeite steken in een verbetering van hun buurt en woonomgeving. Met dezelfde middelen die de buurtplatforms hebben zou de gemeente nooit hetzelfde effect bereiken. GroenLinks roept iedereen op: vertrouw in plaats van wantrouw de Maastrichtse buurtplatforms!