Op verschillende plaatsen in Nederland - zoals Arnhem en Nijmegen - was het al mogelijk, en de gemeente Maastricht volgt vanaf vandaag. Inwoners die in de BRP hun geslacht hebben gewijzigd mogen het eerste paspoort of identiteitsbewijs vervolgens gratis laten vervangen. Deze documenten moeten namelijk verplicht worden vervangen nadat in de BRP het geslacht is gewijzigd.
Wethouder Bastiaans heeft naar aanleiding van de schriftelijke vragen van gemeenteraadslid Mark Mülders laten weten dat het college bereid is om na een geslachtswijziging de kosten van een eerste paspoort of eerste identiteitskaart te vergoeden. Het college zal deze ontwikkeling via de productinformatie op de website van de gemeente bekend maken. Sinds 2018 hebben 53 inwoners uit Maastricht een geslachtswijziging doorgevoerd.
“Onder transgender-, non-binaire en intersekse personen leeft vaak de behoefte om een geslachtsverandering te ondergaan, en om het geslacht dat zij ervaren ook zo bij de overheid te laten registreren. Ik complimenteer wethouder Bastiaans dat ze het voorstel van GroenLinks omarmt. Op die manier dragen we nog meer bij aan een inclusief Maastricht” aldus GroenLinks gemeenteraadslid Mark Mülders.
Nadat GroenLinks op 11 oktober de schriftelijke vragen had ingediend, hebben RTV Maastricht en 1Limburg aandacht besteed aan het initiatief van GroenLinks.