Nadat enkele dagen geleden al het onbevestigde bericht rond ging dat het FANC toestemming zou gaan geven voor de heropstart van de stilgelegde scheurenreactor 2 van de kerncentrale van Tihange, is wat gevreesd werd vandaag door de Belgische atoomwaakhond FANC bevestigd. GroenLinks heeft mondelinge vragen aangekondigd, die aan de burgemeester zullen worden gesteld tijdens de stadsronde van vanavond.
"De openheid van de FANC is zodanig heet van de naald, dat we van de burgemeester geen diepgaande analyse verwachten over het hoe en waarom van de heropstart", aldus fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam namens GroenLinks. "Wel willen we weten hoe het staat met de uitvoering van de GroenLinks-motie "Sluit Tihange" van 9 juni 2015. Hoe is de burgemeester door het FANC geïnformeerd? En hoe staat het met de inspanningen van het college om Den Haag ertoe te bewegen meer ruimte te bieden voor veiligheidsplannen in het geval dat het misgaat?"
Nadat eerder al scheuren waren aangetroffen in de reactoren Tihange 2 (bij Luik) en Doel 3 (bij Antwerpen), heeft het FANC ook toen toestemming gegeven voor heropstart. Nadat de reactoren inmiddels alweer een jaar draaiden, werd geconstateerd dat de scheuren omvangrijker en talrijker waren dan eerder bekend, en werden de reactoren alsnog stilgelegd. Krabbendam: "FANC en Electrabel zeggen dat daaruit het bewijs blijkt dat het veiligheidssysteem goed werkt. In onze ogen blijkt daaruit juist duidelijk dat het toen al onverantwoord was om Tihange 2 en Doel 3 überhaupt opnieuw op te starten. We moeten de informatie die FANC zojuist openbaar gemaakt heeft nog bestuderen, maar dat de eerdere gang van zaken ons bijzonder sceptisch maakt over de veiligheidswaarborgen, is een understatement."
"Wat ons betreft moet de stokoude, haperende en slecht onderhouden kerncentrale van Tihange gewoon dicht. Er vinden regelmatig incidenten plaats en onlangs nog werd het gehele personeel door het FANC opnieuw op veiligheidscursus gestuurd. De Belgische federale overheid speelt volgens ons dan ook met vuur. In plaats van te kiezen voor de veiligheid van de miljoenen omwonenden van de Belgische kerncentrales, kiest de Belgische regering voor het onveilige en doodlopende pad van de kernenergie. Haar kernenergieverslaving en gebrek aan daadkracht om tijdig in duurzame alternatieve vormen van energieopwekking te investeren ligt daaraan ten grondslag. We zullen niet rusten voor de definitieve sluiting van de kerncentrale van Tihange een feit is, want dat is het enige wat veiligheidsgaranties biedt", aldus Krabbendam vorige week voor de camera's van L1.
Onderteken ook de petitie tegen de heropstart van de scheurenreactoren Tihange 2 en Doel 3!