Het stikstofdossier lijkt een verlammende werking te hebben voor de ontwikkeling van de stad Maastricht. De gevolgen kunnen zijn dat bouwprojecten vertraging oplopen, duurder worden en wellicht geen doorgang kunnen vinden.
Maar deze situatie biedt de stad ook kansen. We willen immers wel meer woningen, maar ook willen we blijven genieten van de prachtige Limburgse natuur. En om die natuur te behouden mogen we niet meer stikstof produceren.
Vernieuwingen, zoals bijvoorbeeld de inzet van elektrische bouwvoertuigen, geprefabriceerde modulaire bouwtechnieken en circulair bouwen kunnen een duurzame oplossing bieden voor het stikstofprobleem.
Het zal eerst extra tijd en geld kosten om alles opnieuw te berekenen en zich in te stellen op een nieuwe werkelijkheid. Maar de nieuwe bouwmethoden besparen naast veel uitstoot ook veel tijd. Een geprefabriceerd huis staat er in 2 weken.
De grootste stikstof uitstoot komt van de intensieve veeteelt, gevolgd door industrie en verkeer. Hier moeten grotere stappen worden gezet.
Voormalig GroenLinks gedeputeerde Geert Gabriëls heeft eerder al op provinciaal niveau succesvol beleid gevoerd om de stikstofuitstoot te verminderen door veehouderijen op te kopen. Kleinschalig boeren dichter bij de natuur is de toekomst. 75% van onze agrarische productie gaat nu naar het buitenland. Dus we zullen zeker niet verhongeren.
GroenLinks is van mening, dat de strenge stikstofregels dus juist een positieve impuls kunnen geven voor de doorontwikkeling van nieuwe bouwtechnieken. Maastricht kan zo duurzamer en op termijn zelfs sneller bouwen aan haar toekomst.