In de commissievergadering van Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit heeft Saskia Hermens vragen gesteld over fietsendiefstal en informatievoorziening op de website van de gemeente Maastricht.
Wethouder Hazeu heeft deze vragen beantwoord.
Rondvraag van GroenLinks over voorkomen van fietsendiefstal en informatievoorziening door gemeente Maastricht
Tot ons is gekomen dat er nog steeds regelmatig fiets gestolen worden onder aan de Servaasbrug tegenover "Het Pothuuske". Van één gezin is dit al de derde fiets in een jaar. Graag wil onze fractie weten:
- Wat gaat het college op korte termijn doen om fietsdiefstallen te voorkomen?
Daarnaast is via de website van de gemeente niet goed te vinden waar gestolen of weggesleepte fietsen worden ondergebracht of en wanneer deze fietsen bekeken c.q. gehaald kunnen worden. De wethouder heeft kort geleden aangegeven dat dit beter geregeld en gecommuniceerd gaat worden.
- Wanneer kunnen we hier concrete acties op zien?
- En kan er op korte termijn duidelijk via de website aangeven worden, via de zoekmachine van de site, waar met terecht kan?
Wethouder Hazeu geeft aan dat het landelijke project wordt gevolgd om burgers te informeren hoe fietsendiefstal kan worden voorkomen. Daarnaast zal het handhavingsbeleid nog eens kritisch worden bekeken op onder andere klantvriendelijkheid. De resultaten hiervan zijn dit jaar nog te verwachten. Op de website van de gemeente staat deze informatie ook vermeld.
Tevens wordt momenteel één totaalaanpak ontwikkeld voor alle categorieën van fietsen zodat voor de burger duidelijk is waar hij terecht kan in geval zijn fiets verdwenen is (realiseren van o.a. één loket [telefonisch, fysiek en digitaal bereikbaar], één opslaglocatie, één registratiesysteem dat tevens wordt kortgesloten met het politiesysteem).
In deze totaalaanpak wordt eveneens aandacht besteed aan de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de fietshandhaving. Hierbij wordt momenteel onderzocht in hoeverre het verwijderingsbeleid de juiste nalevingsstrategie is of dat wellicht - gegeven de omstandigheden - beter gekozen kan worden voor een nalevingsstrategie die meer gericht is op het aanspreken van de fietser op diens gedrag (stimulering van het juiste parkeergedrag).
Voor het realiseren van een dergelijke strategie is extra inzet van toezichthouders nodig (met name op de zogeheten hotspots). Deze toezichthouders kunnen dan - door hun aanwezigheid in het gebied - ook een rol vervullen bij het terugdringen van het aantal fietsdiefstallen. Een uitgewerkt voorstel inzake voornoemde nalevingsstrategie volgt op korte termijn. Daarbij zal overigens eveneens gekeken worden naar de noodzaak tot het actualiseren van de huidige hotspots waarbij tevens een link kan worden gelegd met de hotspots inzake fietsdiefstal.
Een uitgewerkt plan van aanpak over dit specifieke onderwerp is op dit moment nog niet voorhanden. Wel wordt zoals gezegd een totaalaanpak voor alle categorieën van fietsen ontwikkeld. Vooralsnog spitst zich dit toe op foutief gestalde fietsen, weesfietsen, fietswrakken en gevonden fietsen. Effectuering van deze aanpak zal echter tevens positieve effecten (moeten) hebben op het aantal fietsdiefstallen. Daarnaast zal vanuit het onderdeel Integrale Veiligheid (als onderdeel van het meerjarenprogramma veiligheid) - waar nodig - aansluiting worden gezocht bij het landelijk plan van aanpak diefstal. Zoals gezegd zijn/worden er al de nodige initiatieven ondernomen, doch onderzocht zal worden in hoeverre aanvullende maatregelen nog nodig/gewenst zijn.