Gisteren heeft de gemeenteraad van Maastricht gesproken over het drugsbeleid. De raad van Maastricht heeft zich in deze vergadering unaniem uitgesproken voor invoering van het spreidingsplan coffeeshops, hetgeen betekent dat het merendeel van de coffeeshops zal worden verplaatst naar de randen van de stad om zo de overlast in de wijken te verminderen. Venlo heeft een dergelijk plan reeds jaren geleden ingevoerd en de praktijk heeft uitgewezen dat dit plan zeer succesvol is. De overlast vermindert en mensen kunnen weer prettig en veilig leven in hun wijk.

PvdA, Groenlinks, D66, TON, SP, Stadsbelangen Mestreech en de CVP (samen 22 van de 39 zetels) hebben zich uitgesproken tegen de invoering van de wietpas. Een wietpas, in welke variant dan ook, zal in praktijk leiden tot meer illegale handel en dus tot meer overlast in de wijken van de stad. Om deze reden zien partijen geen heil in invoering van een dergelijk pasje. Juist vanwege deze praktische bezwaren zal het positieve antwoord uit Luxemburg over toepassing van het woonlandbeginsel het standpunt van partijen niet veranderen.

Om het standpunt kracht bij te zetten overwegen bovengenoemde partijen om het woonlandbeginsel uit de APV van Maastricht te halen. De in 2005 ingevoerde pilot-Donner is hiermee definitief ter ziele. Het is vervolgens de vraag of de Raad van State zich überhaupt nog zal buigen over de vraag of het woonlandbeginsel mag worden toegepast, omdat deze vraag na wijziging van de Maastrichtse APV niet meer relevant zal zijn.