In de Limburger van 11 januari kondigde wethouder Damsma in Dagblad De Limburger een halvering van het aantal Maastrichtse basisscholen aan. Ze voorzag dat de stad in 2025 nog zou beschikken over een 12 à 15 kindcentra. De wethouder gaf aan dat Maastricht het liefst ziet dat in dit soort zaken samen met andere partners, zelfs misschien op Zuid-Limburgse schaal , worden aangepakt.
GroenLinks deelt de mening van de wethouder dat aanpassingen in het primair en voortgezet onderwijs onvermijdelijk zijn. Je hoeft de bevolkingsprognose voor de leeftijdsgroep 0-19 maar te zien om daarvan overtuigd te raken. In de periode 2011-2025 daalt het aantal jongeren in die categorie van ongeveer 21500 naar ruim 17000.
Ook deelt GroenLinks de mening van de wethouder dat voor een effectief beleid in reactie op krimp samenwerking tussen overheden en met maatschappelijke partners noodzakelijk is.
.....
Daarom stelt GroenLinks de volgende vragen:
- Is over de visie die de wethouder ontvouwde overleg geweest met de (besturen van de ) scholen in Maastricht?
- Kan de wethouder aangeven of haar visie door (de besturen van de ) scholen wordt gedeeld?
- Heeft de wethouder een beeld van het tempo waarmee de krimp bepaalde scholen en wijken zal gaan beïnvloeden?
- Is er enig zicht op wat de krimp voor gevolgen heeft voor het mogelijk moeten samenvoegen van scholen en wat dat weer voor gevolgen heeft voor de verbouw en/of nieuwbouw van scholen?
- Heeft de wethouder een plan om in die wijken en buurten ouders en andere buurtbewoners te informeren en te betrekken bij de plannenmakerij in deze?
- Heeft de wethouder ook een beeld van de ontwikkelingen in het Voortgezet Onderwijs in Maastricht?
- Wanneer legt de wethouder een plan van aanpak van de kant van de Gemeente voor aan de Gemeenteraad?
Met vriendelijke groeten,
Roos-Marie Bal en Miriam Elfassih, raadsleden GroenLink