GroenLinks is blij dat we binnen een termijn van een paar maanden besluiten kunnen gaan nemen over twee belangrijke aanwinsten voor onze culturele infrastructuur, de Timmerfabriek en kort na de zomer het poppodium. Met die beide besluiten wint de stad een belangrijke presentatieplek, goede werk- en repetitieruimte voor toneel- en eventueel andere gezelschappen en we bieden onze grootste cultuurinstelling Lumière, een mooie nieuwe plek.
(...)
En dus na de zomer ook eindelijk een plek waar de ontwikkeling van de popmuziek een waardige locatie krijgt, wat er ook gebeurt met het bidbook voor Maastricht Culturele Hoofdstad.
Het heeft lang geduurd: de eerste voorstellen voor een nieuwe bestemming van de Timmerfabriek waren grootser en veel duurder. Het was nog in de tijd dat we volop in de ontwikkeling van Belvedère zaten en er genoeg geld in de fondsen en subsidies was om bijvoorbeeld ook een middenzaal te plannen.
Zoals we in de commissie al naar voren brachten is GroenLinks tevreden met de manier waarop de plannen zijn bijgesteld. De Timmerfabriek gaat Lumière huisvesten, repetitie- en werkruimte bieden voor Toneelgroep Maastricht en presentatieruimte voor o.a. Marres en ook tal van andere groepen en gezelschappen zullen van de ruimtes gebruik kunnen gaan maken. De aanpassingen in het gebouw worden sober gehouden en zo uitgevoerd dat in een later stadium nog andere zalen kunnen worden ingebracht of aangebouwd. Wie weet krijgt het poppodium ook daar een plek en GroenLinks roept het college op om dit serieus te onderzoeken.
GroenLinks is tevreden met de verantwoording van de inzet van de financiële middelen, ze zijn grotendeels geoormerkt en we zijn ze kwijt als we ze niet voor dit doel gebruiken.
De wethouder heeft in de commissievergadering geruststellende woorden gesproken over de herbestemming van de achterblijvende panden; m.n. voor de Bogaardenstraat ziet het er redelijk goed uit. GroenLinks spoort de wethouder aan ook voor Hoog Frankrijk zo snel mogelijk herbestemming te vinden en de raad over de vorderingen op de hoogte te houden.
De coalitie, bestaande uit PvdA, Senoirenpartij,D66,VVD en GroenLinks steunt het plan. Zo ook de SP en CVP. De VVD was het meest kritisch en diende een motie in waarbij ze afdwong dat het stadsbestuur alles op alles zou zetten om het geschatte jaarlijkse tekort van 700.000 zo snel mogelijk af te bouwen. De wethouder nam de motie graag over.