De Nederlandse bevolking wordt er zich meer en meer van bewust dat duurzaamheid en innovatie van groot belang zijn. GroenLinks en D66 vragen aan het college van B&W of zij bereid is in te zetten om een kraanwatertappunt in Maastricht te realiseren.
De Nederlandse bevolking drinkt tegenwoordig bijna 1 (een) miljoen liter flessenwater per dag. De productie en het (internationaal) vervoer van flessenwater belasten het milieu tot duizend maal meer. De hiervoor benodigde wegwerpflesjes belanden als afval in het milieu.
Uit berichtgeving van de Limburger van 16 augustus jl. blijkt dat WML binnen nu en één jaar in Limburg de eerste tientallen gratis watertappunten in het straatbeeld gaat laten verschijnen.
(...)

WML kan nog niet aangeven hoeveel tappunten er in Limburg komen. Het waterleidingbedrijf zegt nog volop bezig te zijn met de ontwikkeling van de taps. De bedoeling is dat gemeenten en bedrijven een bijdrage gaan leveren aan de installatie van de watertappen. De kosten worden geschat op 2500 Euro per watertap.

Raadslid Saskia Hermens (GroenLinks) en raadslid Guido Mertens (D66) zijn van mening dat Maastricht een gemeente is die bij uitstek geschikt is om meerdere waterpunten te realiseren. GroenLinks en D66 willen komende raadsvergadering door middel van een motie (zie bijlage) over dit onderwerp, het college vragen het goede voorbeeld te geven door in Maastricht op een of meerdere prominente plaatsen een watertappunt te realiseren.