Op 13 september 2008 opende niet alleen het Parcours maar ook het project
Pick-Up Art. Na al dat gepraat over Maastricht Culturele Hoofdstad was het
tijd dat we zelf eens gingen ervaren wat er nu allemaal te koop was op het
terrein van cultuur in onze stad. Als toenmalig voorzitter van de
Commissie Breed Welzijn heb ik contact gezocht met het Kultureel Overleg
Maastricht en de uitkomst was Pick-Up Art. Alle raadsleden kregen de
mogelijkheid om samen met een lid van het KOM kennis te maken met allerlei
vormen van cultuur in onze stad. De enthousiaste reacties van diverse
raadsleden die mee hebben gedaan aan Pick-Up Art bevestigen dat het goed
was zo'n project te doen.
(...)

GroenLinks is vanaf het begin voorstander geweest van het idee Culturele Hoofdstad van Europa te worden.

Wij vonden en vinden dat omdat het:

 

  • Structuur kan aanbrengen
  • Verbindingen kan leggen
  • Enthousiasme kan brengen

Op alle drie deze punten is indrukwekkend veel bereikt:
De structuur die geleverd wordt door de MCH-directie die zowel in de formele besluitvormingswereld als in het hele euregionale culturele veld gelegenheid heeft geboden om te discussiëren, te vergelijken, samen te komen en initiatieven op te pakken.

September 2011 was er een straattheaterfestival in Eupen waar met de bezoekers een eerste deel van een dans werd ingestudeerd. Het tweede deel kwam op een later tijdstip, in het kader van Maastricht Culturele hoofdstad. Dit is maar een heel klein voorbeeldje van hoe het uitwerkt in de Euregio.

Enthousiasme, te zien de verschillende grote manifestaties, in de gretigheid waarmee contacten over binnenlandse en buitenlandse grenzen heen werden gelegd, het enthousiasme waarmee deze raad afgelopen 22 mei de verschillende elementen van het bidbook ontving. Eindelijk een echt euregionaal gesprek. En we zien nu al dat contacten over cultuur leiden tot andere contacten die ons in de toekomst verder kunnen brengen.

Maar het allerbelangrijkste is volgens GroenLinks de betrokkenheid van de mensen, de buurten en de wijken in Maastricht. Begin 2012 heeft GroenLinks hierover vragen gesteld aan het College. Journalist Maarten van Laarhoven noemde deze vragen de belangrijkste van dit jaar. En dat vinden wij ook. Want als de gedachte achter Maastricht Culturele Hoofdstad niet gedragen zou worden door de Maastrichtenaren zelf dan wordt het niks en zouden we het niet moeten willen. Op de laatste Dag van de Buurten was duidelijk dat Culturele Hoofdstad steeds meer post gaat vatten in de buurten. Zelfs de buurtplatformvoorzitter van mijn eigen wijk, die het hele idee niets vond, start met het organiseren van activiteiten in het kader van culturele hoofdstad. Buiten dat er iedere dinsdag al jeu de boules gespeeld wordt is er binnenkort een kunstmarkt met kunstwerken gemaakt door buurtbewoners. GL denkt dat Maastricht trots kan zijn op het bidbook dat er nu ligt, qua inhoud, qua inbedding en draagval, qua financiële onderbouwing. Een groot woord van respect en dank voor Guido Wevers en Huub Smeets. Wij stemmen dan ook van harte in met dit voorstel.