Op 16 januari 2013 kregen wij een brief onder ogen gericht aan de Colleges van B & W van Zuid-Limburg. Een brief van Stichting Horizon betreffende de door Mondriaan aangekondigde bezuiniging op personele ondersteuning aan Stichting Horizon en de consequenties die Stichting Horizon in haar brief aankondigt. De inhoud van deze brief maakt duidelijk dat Horizon haar activiteiten drastisch moet beperken, er worden geen nieuwe vrijwilligers geworven, er worden geen nieuwe clienten aangenomen, geen nieuwe maatjeskoppels gevormd. Alleen nu bestaande activiteiten worden voortgezet, waarbij aangetekend wordt dat ook die op den duur onder druk komen staan. Zorgvuldig opgebouwde netwerken van vrijwilligers komen op deze manier zwaar onder druk te staan.
(...)

GroenLinks maakt zich dan ook ernstige zorgen over deze consequenties voor de doelgroep, die indirect te maken krijgen met een bezuiniging.

Vrijwilligersorganisaties als Stichting Horizon zijn erg belangrijk in onze samenleving. Door het inzetten van vrijwilligers kan er op een goedkope en informele manier mensen een steuntje in de rug geboden worden. In het kader van de Kanteling binnen de WMO kunnen deze netwerken een hele belangrijke rol spelen in het eerste netwerk rond de zorgvrager.

“Het zou volgens GroenLinks zonde zijn wanneer deze stichting door bezuinigingen in de zorg enerzijds en het nog niet helemaal functioneren van de WMO, Kanteling en de ophanden zijnde overheveling van de ondersteunende begeleiding anderzijds, tussen wal en schip vallen”, schreven wij in een rondvraag voor de commissie Breed Welzijn 17 mei 1012. Het antwoord luidde toen dat er gesprekken gaande waren tussen de gemeenten, Mondriaan en Horizon en dat de commissie schriftelijk geinformeerd zou worden bij veranderingen, tevens werd benadrukt dat het inderdaad zonde zou zijn als stichtingen als Horizon tussen wal en schip zouden vallen. Heden ten dage blijkt dit echter de treurige werkelijkheid.

Wij hebben de volgende vragen aan het college:

1. Wat heeft het college gedaan om de ondersteuning van de Stichting Horizon in stand te houden.

2. Wat gaat het college doen om alsnog de ondersteuning van de stichting Horizon in stand te houden.

In het kader van De Kanteling wordt gesproken over meer verantwoordelijkheid naar de zorgvrager, ondersteuning door mantelzorg en vrijwilligers, voordat professionele zorg ingeschakeld wordt. We hebben hier te maken met een organisatie die vrijwilligers ondersteund in de begeleiding van eenzame chronisch psychiatrische patienten, bij uitstek een organisatie die qua werkwijze en doelstelling valt binnen de operatie De Kanteling. Wanneer een organisatie als Horizon wegvalt, valt ook het werk van vrijwilligers voor deze doelgroep weg.

3. Hoe gaat de gemeente deze weggevallen zorg opvangen binnen De Kanteling?

4. Het opbouwen van een dergelijk netwerk kost jaren inspanning van een organisatie en van vrijwilligers. Wanneer de gemeente zorg gaat dragen voor deze doelgroep moet er feitelijk opnieuw begonnen worden. Hoe gaat de gemeente dat oppakken?

5. Zijn er meer organisaties als Stichting Horizon, die in een vergelijkbare situatie zitten. Zo ja, welke organisaties zijn dat dan en wat is het college van plan te doen voor deze organisaties.

GroenLinks ziet de beantwoordig van deze vragen tegemoet.