De Maastrichtse Raad had een van haar marathonzittingen op 22 oktober - ruim 8 uur vergaderen, met een uur 'dinerpauze'. Dat mag ook wel, als de begroting voor 2014 op de agenda staat. Voor het vierde jaar op rij slaagt het College er in om een sluitende begroting voor te stellen, maar nu al is duidelijk dat in de volgende jaren wel tekorten zullen ontstaan.
(...)
============================================================
De begroting werd met een grote meerderheid aangenomen, na een fel debat over een voorstel van alle coalitiepartijen (VVD-PvdA-Seniorenpartij-GroenLinks-D66). Zij willen het geld dat tot en met 2014 gereserveerd is voor Maastricht Culturele Hoofdstad, 3 miljoen euro, onderbrengen in een investeringsfonds. Dat fonds is bedoeld voor meer samenwerking over de grenzen en voor projecten die banen opleveren. Vanaf 2015 wordt jaarlijks 1 miljoen ingezet voor het afdekken van tekorten in de begroting. De oppositiepartijen CDA, Stadsbelangen en Maastrichtse Volkspartij sloten zich bij dit voorstel aan - dat bracht het aantal voorstemmers op 31 van de 39 raadsleden.
Bij de behandeling van belangrijke voorstellen als de begroting valt telkens weer op hoe verschillend de aanpak van de volksvertegenwoordigers is. GroenLinks kiest consistent voor een zakelijke aanpak met hart voor de stad. Roosmarie Bal besteedde een groot deel van haar bijdrage aan de zorg: de gemeente krijgt er veel zware taken bij, met veel kleinere budgetten. Dat biedt grote kansen om de zorg beter te organiseren dan nu, maar er zijn ook risico's. Ze waarschuwde dat niet het onmogelijke verwacht kan worden van mantelzorgers en vrijwilligers - zonder hen zou de zorg nu al niet meer functioneren en velen zijn nu al overbelast. En niet elke beroepskracht is toegerust om een goed 'keukentafelgesprek' te voeren - het persoonlijke contact waarbij bekeken wordt hoe een hulpvraag met maatwerk beantwoord kan worden. De GroenLinks-motie die vraagt om een goede scholing in het voeren van deze gesprekken werd door de wethouder overgenomen.
Natuurlijk besteedde Roomarie ook aandacht aan het GroenLinks-thema duurzaamheid - voor ons is het natuurlijk nog niet genoeg, maar gelukkig groeit de steun voor het idee van een autoluwe binnenstad. Om mee te beginnen....
Saskia Hermens kon nog eens haar - inmiddels breed gedeelde - standpunt delen over een eventuele parkeergarage onder het Tapijnterrein. GroenLinks had van meet af aan bezwaren, maar na openbare gesprekken met de buurten en andere betrokkenen was al langer duidelijk dat er geen draagvlak ging komen. De wethouder hééft het nog geprobeerd, maar er was geen redden meer aan.
Wethouder Van Grootheest werd stevig toegesproken over het onderhoud aan sportvelden, maar hij herhaalde zijn belofte dat hij zou overleggen met de betrokkenen.