“De fiets komt hoog op de politieke agenda”. Dat heeft deze coalitie afgesproken. We gaan de komende jaren onder meer werken aan een grote fietsenstalling onder het station en aan fietssnelwegen van en naar de stad. Het voelt aan alsof GroenLinks niet meer alleen in de kopgroep van het fietsbeleid zit, maar dat diezelfde kopgroep nu is aangevuld met een brede waaier aan fracties. En iedereen met een beetje kennis van het wielrennen weet dat een brede kopgroep met steun van meer partijen meer kans heeft de eindstreep te halen.

Bij monde van fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam sprak GroenLinks bij de begrotingsbehandeling 2015 in dat kader een stevige ambitie uit.

Meer dan in het verleden moet het “langzame verkeer”, dus fietsers en voetgangers, structureel in planvorming worden meegenomen. Te vaak waren fietsers en voetgangers een sluitstuk; kijk maar naar Winkelcentrum De Leim, de Kennedybrug-fietsroute, de Kanaalbrug bij Itteren en de Mergelweg. GroenLinks is op zoek naar mogelijkheden om “langzaam verkeer” beter te verankeren in planvorming. Daarbij gaat niet alleen om routes, maar bijvoorbeeld ook om stallingen. En belangrijk is ook dat het niet alleen om plannen van de gemeente gaat. Ook bij plannen van private projectontwikkelaars moet dit het geval zijn.

Daarnaast kondigde GroenLinks haar plannen voor de komende tijd aan. GroenLinks-raadslid Coen van der Gugten gaat de ruimte voor het “langzame verkeer” in bestaande situaties tegen het licht houden en zal met verbetervoorstellen gaan komen waar dat nodig is.