Elk jaar worden er zo’n 1.000 nieuwe Maastrichtenaren geboren. En elk van die kleine Maastrichtenaartjes produceert één ton, 1.000 kilo, aan restafval. Ten minste, wanneer er gebruik gemaakt wordt van wegwerpluiers. GroenLinks wil een oplossing voor die enorme berg aan restafval. Dat is beter voor het milieu en beter voor de portemonnee. Een gemiddeld gezin met twee piepjonge kinderen kan daarmee € 40 tot € 50 per maand besparen. En minder restafval leidt tot een lagere afvalstoffenheffing voor iedereen. Om die reden stelde GroenLinks bij de begrotingsbehandeling een experiment met een subsidie op wasbare luiers voor.
Maastricht heeft eerder wegwerpluiers ingezameld voor recyclage, maar is daar mee opgehouden wegens gebrek aan succes. Het gevolg is een enorme berg aan restafval die de verbrandingsoven in verdwijnt. Wasbare luiers zijn een duurzaam alternatief. Bovendien zijn de laatste twee jaar nieuwe, gebruiksvriendelijke producten op de markt gekomen, die gemakkelijk meegaan in de was. Het bezwaar van extra kosten aan energie en (wasmachine)water telt dan ook veel minder dan voorheen.
Die ontwikkeling kan volgens GroenLinks-fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam wel een steuntje in de rug gebruiken.
Het probleem is dat je bij wasbare luiers in één keer een flinke aankoopsom hebt, terwijl bij wegwerpluiers de op de langere termijn duurdere aanschafkosten in hapklare, kleinere bedragen zijn opgedeeld. GroenLinks wil jonge gezinnen stimuleren hun steentje bij te dragen aan de vermindering van de Maastrichtse afvalberg en dient daarom een motie in. De ervaringen van het experiment zijn dan een mooie opmaat naar een nieuw Maastrichts afvalbeleid vanaf 2016, waarin afval als grondstof wordt beschouwd en waarbij we tevens nastreven de hoeveelheid afval verder te verminderen. En daarvan profiteren niet alleen jonge gezinnen, maar de hele stad.
De door GroenLinks ingediende motie bleek te vooruitstrevend voor de gemeenteraad van Maastricht en kreeg enkel steun van de SP en het college, dat in de beantwoording goed nieuws wist te melden. Er zijn namelijk zeer verse wetenschappelijke ontwikkelingen op landelijk niveau, waarmee men een sluitende afval-grondstoffen-cyclus hoopt te kunnen gaan creëren. Het is alleen nog onzeker of en wanneer die ontwikkelingen tot een definitieve oplossing gaan leiden. Om die reden zegde verantwoordelijk wethouder André Willems toe nog vòòr de kaderbrief te zullen onderzoeken op welke wijze inwoners van Maastricht kunnen worden gefaciliteerd in het gebruik van wasbare luiers en aanverwante artikelen, als op dat moment nog niet binnen een jaar sprake is van een oplossing voor wegwerpluiers. Gelet op het gebrek aan steun in de gemeenteraad een voorstel waar GroenLinks prima mee kan leven.