GroenLinks wil dat vanuit de provincie Limburg het initiatief genomen wordt voor de totstandkoming van een duurzaam Euregionaal energiebeleid. Volgens de partij die al jaren oproept tot sluiting van de kerncentrale in het Belgische Tihange worden de nadelige gevolgen van nationaal energiebeleid te vaak op grensregio’s en buurlanden afgeschoven. Een gezamenlijk energiebeleid moet daar verandering in brengen.

De laatste maanden is het energievraagstuk erg actueel in de Nederlands-Belgische grensstreek. Zo zijn verschillende Belgische grensgemeenten aangewezen om bij stroomtekorten deze winter te worden afgesloten en heeft de Belgische regering besloten de twee oudste kernreactoren in het Antwerpse Doel tien jaar langer open te houden. “Wij willen geen stokoude, gevaarlijke kerncentrales aan de grens. De Belgen willen niet dat er in Nederlands-Limburg naar schaliegas geboord gaat worden, omdat daarmee ook hùn drinkwater vervuild dreigt te worden. Volgens mij hebben we dus wel het een en ander met elkaar te bespreken. Onze nationale overheden doen het niet, dus is het tijd dat we zelf de dialoog aangaan”, aldus fractievoorzitter Krabbendam namens GroenLinks Maastricht. “Oplossingen zijn er genoeg. Zo staat de relatief schone Clauscentrale in Maasbracht al een tijd lang stof te vangen. Stel je eens voor dat die € 600 miljoen, die nodig is om kernreactor Tihange 1 tien jaar langer open te houden, geïnvesteerd zou kunnen worden in schone en veilige alternatieven, zoals wind- en zonne-energie. En ja, bij die dialoog hoort ook een discussie over waar we in deze regio moderne windmolens willen plaatsen en waar liever niet.

Op 14 juni 2014 verklaarde de gemeente Maastricht zich op initiatief van GroenLinks tot schaliegasvrije gemeente, in navolging van 220 andere gemeentes en negen provincies. Krabbendam: “dat heldere signaal van het lokale bestuur heeft geleid tot een moratorium op (proef)boringen naar schaliegas in heel Nederland tot begin 2016. Maar we willen voorkomen dat schaliegas terug op de agenda komt. We willen een Euregio die energieonafhankelijk is en niet meer drijft op fossiele brandstoffen of kernenergie. Een Euregio bovendien waar stroompannes uitzondering zijn in plaats van overheidsbeleid. Die doelen bereiken we alleen als we samenwerken met onze Belgische en Duitse buren.

De oproep is een initiatief van de Maastrichtse gemeenteraadsfractie van GroenLinks en is met een gelijkaardige oproep ondersteund door de GroenLinks fracties in Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en de Limburgse Provinciale Staten.