Op 1 januari a.s wordt de Participatiewet van kracht en op dinsdag 16 december behandelt de Maastrichtse gemeenteraad de stukken betreffende deze decentralisatie van het Rijk naar de gemeente. Een historisch moment.
GroenLinks Maastricht wil via een jaarlijkse uitreiking van de Onderscheiding Sociaal Ondernemerschap een werkgever in het zonnetje zetten die één of meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een duurzame plek op de arbeidsmarkt heeft bezorgd en hoopt dat dit ook andere werkgevers stimuleert dat te doen.
Hans Passenier, raadslid GroenLinks Maastricht: "Met de invoering van de Participatiewet met ingang van 1 januari aanstaande komen gemeenten, uitkeringsinstanties en werkgevers voor de uitdaging te staan de komende jaren duizenden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een duurzame plek op die arbeidsmarkt te bezorgen. GroenLinks hoopt dat door middel van deze extra stimulans bedrijven over de streep getrokken worden."
Gemeenten hebben al tal van activiteiten en initiatieven op de rails gezet om werkgevers daarbij te ondersteunen, ontzorgen en faciliteren. Denk in Maastricht aan Podium 24 en het project Social Return. Ook kent onze regio met het werkbedrijf MTB en zijn talrijke partners en joint-ventures al een aantal succesvolle voorbeelden. Om hieraan nog een positief element toe te voegen stelt GroenLinks dus voor een jaarlijkse prijs in te stellen om een werkgever in onze regio, die zich hiervoor hard maakt en resultaten boekt, in het zonnetje te zetten.
Inmiddels hebben de VVD, SP, MV, SPM en D66 ook hun steun voor dit voorstel uitgesproken.
* GroenLinks ontleent dit voorstel aan het project De Werkgever gaat inclusief van de AWVN, in samenwerking met De Normaalste Zaak, VNO-NCW en MKB-Nederland.