In de gemeenteraadsvergadering van 27 januari 2015 heeft de gemeenteraad de profielschets voor de nieuwe burgemeester vastgesteld en officieel overhandigd aan Gouverneur Bovens. Ook werd daarbij vastgesteld welke raadsleden deel uitmaken van de vertrouwenscommissie die gesprekken gaat voeren met de kandidaten. GroenLinks-fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam is één van de zes leden van die commissie.
De behandeling in de gemeenteraad
Dat gebeurde niet nadat Gouverneur Bovens enkele vragen losliet op de gemeenteraad over de inhoud van de profielschets, naar eigen zeggen om "een beeld te krijgen bij wat voor burgemeester de gemeenteraad wil". Zo was Bovens van mening dat er veel werd opengelaten in de profielschets: "het kan net zo goed iemand van 18 als iemand van 65 zijn. Wilt u bijvoorbeeld een burgemeester die voor meerdere termijnen beschikbaar is, dan heeft dat gevolgen voor de maximum leeftijd. En moet het iemand zijn die afkomstig is uit de regio van Maastricht?". Dit leverde een veelvoud aan reacties van alle raadsfracties op, die elk op voor hen specifieke onderdelen van de profielschets en de vragen van de Gouverneur ingingen. Namens GroenLinks verwoordde fractievoorzitter Krabbendam dat de gemeenteraad geprobeerd heeft zo veel mogelijk kenmerken als leeftijd, afkomst en geslacht open te laten, om kandidaten niet daarop uit te sluiten. Voor wat betreft specifieke eigenschappen van kwaliteit heeft de gemeenteraad wel duidelijke keuzes gemaakt, zodat niet alleen het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten kan solliciteren. Maar ook om helder te maken waar de voor de stad Maastricht best mogelijke kandidaat-burgemeester aan moet voldoen: een verbinder, "die communicatief bestuursvaardig is en bestuurlijke gevoeligheid, omgevingsbewustzijn, daadkracht en besluitvaardigheid heeft."
Hoe gaat het nu verder?
De Gouverneur heeft de vacature op 2 februari 2015 officieel opengesteld, waarna kandidaten gedurende drie weken de tijd hebben hun interesse kenbaar te maken. Zij worden allen door de Gouverneur uitgenodigd op gesprek op het Gouvernement, waarna de Gouverneur een door hem gemaakte selectie van kandidaten zal doorgeven aan de vertrouwenscommissie, met vermelding van de namen en gegevens van de andere kandidaten die hebben gesolliciteerd. De vertrouwenscommissie gaat zelf over met wie ze een gesprek aan gaat. Dat kunnen dus ook kandidaten zijn die door de Gouverneur als minder geschikt zijn bevonden. De vertrouwenscommissie doet vervolgens na de gesprekken, en eventueel na inzet van een assessment, een voordracht aan de gemeenteraad voor een nummer één en een nummer twee. De gemeenteraad beslist dan in een vertrouwelijke vergadering welk van de twee kandidaten voorgedragen wordt als nieuwe burgemeester van de stad Maastricht, waarna alleen de naam van díé kandidaat bekend wordt gemaakt. De benoeming geschiedt vervolgens door de Minister van Binnenlandse Zaken, in naam van de Koning. De verwachting is dat dit hele proces voor de zomervakantie is afgerond.
Naast Gert-Jan Krabbendam maken Ed Sabel (Seniorenpartij Maastricht), John Gunther (SP), Vivianne Heijnen (CDA), Frans Bastiaens (PvdA) en Esmiralda Thieme (Partij Veilig Maastricht) deel uit van de vertrouwenscommissie.
Lees ook: Naar een nieuwe burgemeester van Maastricht: de tussenstand.
Meer informatie leest u hier en vindt u daar.