Sinds begin 2015 moeten ouders van kinderen die gebruik maken van jeugd-ggz daarvoor een maandelijkse eigen bijdrage betalen, die kan oplopen tot wel € 1.500 per jaar. De gemeente Den Haag noemde de regeling eerder deze week een "administratieve nachtmerrie". In de zorgsector leeft de vrees dat dit drempelverhogend werkt, waardoor kinderen met psychische problemen zich minder snel kunnen laten behandelen. De GroenLinks-fracties in Maastricht en Gulpen-Wittem willen weten om hoeveel kinderen en ouders het in die gemeenten gaat en of de gemeenten bereid zijn de inning van de eigen bijdrage stop te zetten.
"Als we nu drempels opwerpen voor jeugdgeestelijke gezondheidszorg en andere vormen van specialistische jeugdzorg, gaat dat ten koste van kwetsbare kinderen en levert dat de maatschappij op de langere termijn juist veel meer kosten op", aldus fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam namens GroenLinks Maastricht. Maastrichts GroenLinks-raadslid Marlise Korsten vult aan: "Het streven van de decentralisaties is juist een vermindering van de bureaucratie in plaats van een vergroting. Omdat deze regeling ook nog eens tot heel veel bureaucratie leidt, zeggen wij daarom: niet doen."
Ook in de Tweede Kamer is over dit onderwerp stevig gedebatteerd, en heeft verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn onder druk van onder andere GroenLinks een onderzoek toegezegd naar de effecten van deze maatregel. "In de tussentijd kunnen er echter zorgelijke situaties ontstaan, en zover moeten wij het in onze gemeente niet laten komen", aldus de twee GroenLinks-fracties.
De gemeenten Den Haag en Amsterdam hebben bekend gemaakt een deel van de ouderbijdrage voor jeugd-ggz niet te gaan innen. In reactie hierop vroegen tot nu toe al de GroenLinks-fracties in Rotterdam en Sittard-Geleen om dit voorbeeld te volgen.