Onder het motto dat burgers niet alleen mee moeten kunnen praten over het beleid van de gemeente maar ook zelf beleid vorm moeten kunnen geven en uitvoeren heeft de fractie van GroenLinks de motie Right to Challenge ingediend. PvdA, SP, D66 en PVM waren bereid de motie mede in te dienen, de overige partijen stemden in en de wethouder omarmde de motie warm. Mooi dus.

Het Right to Challenge komt uit Groot-Brittannië waar het al langer met succes in lokaal beleid wordt gehanteerd. Linda Voortman (GroenLinks) en Godwin van Dijk (pvdA) namen het initiatief om het recht landelijk in de wetgeving met betrekking tot de 3 decentralisaties op te nemen. Inmiddels is het in tientallen gemeentes opgenomen in de lokale regelgeving of is men daarmee bezig.

Het idee achter het right to challenge is dat  burgers de ruimte moet hebben om zelf initiatieven te nemen of voorzieningen te organiseren of beheren. Je kan denken aan coöperaties die op basis van wederkerigheid diensten aan elkaar verlenen, je kan denken aan initiateven van burgers in het groenbeheer van hun wijk of in het beheer van ruimte. Het gaat erom dat burgers dan, binnen kaders van inclusiviteit en financiële verantwoording, daartoe van de gemeente ook (financiële) facilitering moeten kunnen krijgen.

En die tendens past erg in de beweging die we zeker in het Sociale Domein zien om in te zetten op de kracht van de burgers, op ideeën van hun kant, op de eigen kracht van burgers kortom. Ook in Maastricht merken we dat die oproep niet aan dovemans oren is gericht. Getuige de Burgertop, getuige initiatieven als de Masters en  Wij’s Burgers voor Burgers.

Marlise Korsten