Op zaterdag 25 april nam de fractie van GroenLinks deel aan de demonstratie tegen de bruinkoolwinning in Garzweiler (D). Fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam ging samen met Liesbeth van Binnebeke van de PvdA op de fiets, want: zover is Garzweiler niet van Limburg vandaan. Op slechts 50 kilometer van de Nederlandse grens worden dorpen en velden opgeslokt door een verwoestende woestenij, waar de stadscentra van Keulen en Bonn gemakkelijk in passen. Garzweiler is niet de enige dagbouwlocatie vlakbij Limburg en evenmin de grootste. Bruinkool is een van de meest smerige fossiele brandstoffen en draagt in grote mate bij aan klimaatverandering. Verschillende dorpen staan nog altijd op de nominatie om vernietigd te worden. Ruim zesduizend mensen demonstreerden daarom in een acht kilometerlange menselijke ketting met de boodschap: tot hier en niet verder!

Coen van der Gugten werd als een van de andere aanwezige fractieleden van GroenLinks Maastricht geraakt door een Europees gevoel van verbondenheid tussen klimaatactivisten in een surrealistische omgeving: 

"De dorpen zijn inmiddels spookdorpen, waar bijna niemand meer woont. In een bijzonder ontspannen sfeer kwamen medestanders uit grote delen van Europa en zelfs daarbuiten bij elkaar. Er was bijvoorbeeld zelfs een bus deelnemers uit Polen. Rond 14:00 uur was de ketting helemaal gesloten, een indrukwekkend gezicht. Na afloop was in een van de spookdorpen, Immerath, een afsluitende manifestatie. Het dorp, waar nu nog maar twee families wonen, was even het bruisend centrum van vele Europeanen die de 'Energiewende' hartstochtelijk ondersteunen."

Die 'Energiewende' was overigens op weg naar Garzweiler prominent aanwezig in het Duitse landschap. Op verschillende plekken langs de (fiets)route stonden bossen van windmolens, zoals het door Liesbeth van Binnebeke treffend werd omschreven. Dat is absoluut de weg vooruit. Maar de Duitse bruinkoolwinning is ook een Nederlands én Limburgs probleem. Nederland koopt 25% van de energievoorraad in Duitsland, en bevindt zich tegelijkertijd in een van de meest luchtvervuilde gebieden van Europa. Bruinkool is vervuilender dan steenkool en levert minder energie op, zodat het dicht bij de mijn moet worden gebruikt om rendabel te zijn. Bij oostenwind ademt Limburg diezelfde smerige lucht dus ook in. Daarnaast daalt het grondwaterpeil in Limburg omdat de 450 meter diepe groeve drooggehouden moet worden. Genoeg redenen dus om zij aan zij met onze Duitse buren op te komen voor een schone en duurzame energievoorziening. Er zijn immers alternatieven genoeg.

Ook (delen van) de route naar Immerath fietsen? De route is bijna volledig uitgepijld via knooppunten over rustige en autoluwe wegen en paden. Check de route op Strava.