Op 20 oktober jl. is de rapportage van “de tram” in de raadsronde besproken. Het betreft een terugblik op het gehele dossier en een stuk leidend tot het voorstel voor een tijdelijke eindhalte bij Mosae Forum. Daarnaast was er nog een rapportage over een quick scan Spoorbrugvariant.

Voor de GroenLinksfractie betekent dit het nu of nooit moment. Als we nu niet ja zeggen tegen de tijdelijke halte bij Mosae Forum gaat de stad de komende decennia naar het westen toe op slot qua goed functionerend, betrouwbaar openbaar vervoer.

Zie hier de bijdrage van GroenLinks:

“De rapportage zet een duidelijk verhaal neer: bij keuze voor een “tijdelijke” eindhalte Mosae Forum, feitelijk van Hasselt tot ( van) Hasseltkade,  realiseren we het project binnen de financiële kaders, is toekomstig doortrekken naar het station nog altijd mogelijk en de aansluiting op het overig openbaar vervoer optimaal.

Natuurlijk zijn er pijnpunten:

De in kaart gebrachte risico's van het resterende tracé tot het station bedragen maximaal 30-40 mln euro.Iedereen gaat er dan vanuit dat het dan ook zoveel meer gaat kosten. Maar wat is realistisch? De helft?

Is een meerprijs van 15 tot 20 mln euro een acceptabele hobbel voor een project dat zó belangrijk is voor onze regio? En voor welk deel staat de stad dan aan de lat?

Het in kaart brengen van risico's bij dit soort projecten blijkt echt tricky business te zijn, waarbij emotie en deskundigheid met elkaar wedijveren.

Op dit moment is er in deze raad geen draagvlak voor de extra kosten en moeten we het project faseren.

De grote vraag daarbij is natuurlijk: Kunnen we nu wél vertrouwen op de voorgelegde analyse van risicoplekken? En waarom dan eerder niet?

Dat gaan we in ieder geval grondig onderzoeken.

Zou het kunnen dat een stad als Maastricht gewoon niet in staat is om zo'n groot en ingewikkeld project op voldoende niveau te managen?

Waar ligt de balans tussen een strakke en inhoudelijke procedure met heldere opdrachten en relaties tussen deskundige partijen en de wens om, in Bommeliaanse termen, alles door een roze bril te willen zien?

De voordelen van het project voor regio en stad zijn evident en al vele malen hier verwoord. Om toch maar eens wat nieuws te noemen:

Het in het Sphinxgebouw te vestigen studenthotel, zou net als haar vestiging in Den Haag, een boost kunnen krijgen door een halte voor de deur. De Bélvedère én het culturele aanbod rond de Timmerfabriek hebben deze life-line naar de regio gewoon nodig.

Economie, mobiliteit en duurzaamheid zijn de fundamenten onder de wens om aan te haken bij dit grote Vlaamse project. Het gaat niet alleen om Maastricht, ook alle (Vlaamse) plaatsen langs de route zijn al jaren aan het voorsorteren op de kansen die deze railverbinding de regio gaat bieden. Ónze regio, dat dienen we ons goed te realiseren. Verantwoordelijkheid en betrokkenheid houden niet op bij het Albertkanaal.

In dat licht wekt het verbazing dat in Vlaanderen dit project onderwerp van een politiek steekspel lijkt te worden. Coalitiepartners die zich formeel hebben verbonden aan dit project, roepen op de bühne al te gemakkelijk dat de laatste kilometer van dit vooral Belgische plan het hele project zal doen  struikelen.

Maastricht als Nederlandse stok waarmee Belgische partijen elkaar proberen te slaan.

Ook daarover dient duidelijkheid te komen: wat zijn valide project gerelateerde argumenten en wat is vooral voor Belgisch binnenlands gebruik?

Mijn fractie gelooft in het grote nut van dit project en kijkt dan ook graag verder naar de toekomst.

Voor een goede afwikkeling van reizigers stromen in Maastricht is van belang dat de planning van het overige openbaar vervoer goed wordt afgestemd op de nieuwe “hub” aan de Maas. Dat vergt specifiek overleg in het kader van de nieuwe OV-gunning in Nederlands Limburg.

De locatie Mosae Forum, waarom noemen we die niet gewoon in dit verband toepasselijker de Hasseltkade, wordt een belangrijke publieksverblijfsplek, waarbij de kwaliteit van het gebied aan de orde is. Dat betekent b.v. dat de toekomst van de twee drugsboten op die plek op enig moment ter discussie dient te komen.

In de notities wordt geschreven over de inpassing van de haltes in de monumentaliteit van de stad. Vervolgens wordt er vooral geschreven over de kwaliteit van de bestrating ter plekke van de haltes. Dat lijkt onze fractie niet genoeg. Op de afbeeldingen die we tot nu toe te zien kregen was steeds symbolisch een soort plastic “Abri” ingetekend (wie weet er een mooi Maastrichts woord voor Abri?).

De monumentaliteit van de stad, in de Boschstraat heel anders dan op de van Hasseltkade, vraag om een ontwerpkwaliteit die past bij die plekken, voor zowel de bovenleiding als de “Abri's. Wij nemen aan dat die kwaliteit er in een nog volgend ontwerp traject zichtbaar komt.”

Vóór het raadsvoorstel Tram Vlaanderen Maastricht stemden de fracties van SPM, D66, SP, GroenLinks en VVD. Tegen stemmen de fracties van CDA,  PvdA ( die tot nu toe voorstander van het project was), PVM , MV en LPM.

Het voorstel werd aangenomen.

Tevens is er een Begeleidingscommissie evaluatie proces Tram Vlaanderen Maastricht in het leven geroepen om het verdere proces op de voet te blijven volgen.  Naast twee leden van het Limburgs Parlement zijn er drie raadsleden in deze commissie gekozen. Ondergetekende maakt deel uit van deze commissie en gaat het proces nauwgezet volgen. Wordt vervolgd.

Coen van der Gugten