Uitreiking aan de winnaar:

Zaterdag 20 februari, 15.00 uur bij het “Lefteam”, Elisabeth Strouvenlaan 51a

Het is februari en dus weer tijd om mooie kandidaten te zoeken die tijdens de jaarlijkse uitreiking van het Groene Lintje op 20 februari a.s. in het zonnetje kunnen worden gezet.

Dit jaar zijn van allerlei kanten in totaal 16 mensen en groepen genomineerd die zich verdienstelijk maken met groene en duurzame initiatieven met een sociale impact in Maastricht. Dat zijn er meer dan vorig jaar en maakt duidelijk dat steeds meer mensen waardering hebben voor toekomstgerichte initiatieven in onze stad...

Dit jaar heeft de jury ( bestaande uit Coen van der Gugten en Hans Passenier, raadsleden GroenLinks en Anna Lena Duren, burgerlid GroenLinks) de taak uit om uit deze 16 prachtige initiatieven er ééntje te kiezen dat we het Groen Lintje toekennen.

Dat is niet gemakkelijk. Daarom hebben we op basis van criteria de nominaties beoordeeld om zo tóch tot een rangorde te kunnen komen. Het gaat daarbij niet persé om een winnaar die beter is dan anderen, maar een initiatief dat het verdient om eens flink in het zonnetje te worden gezet.

De criteria waarop beoordeeld is, zijn:

  • Een initiatief moet door kiemkracht en uitstraling potentie hebben;
  • Het moet goed uitgevoerd zijn;
  • Het heeft of kan grote impact hebben op duurzaamheidsbeleid;
  • Het is toegankelijk en dichtbij de mensen;
  • Het kan van onderop ontstaan;
  • Het leidt tot samenwerking en legt dwarsverbanden.

Natuurlijk is dit geen afvinklijstje, sommige scoren vooral op bepaalde criteria. Uiteindelijk zijn duurzaam, groen en sociaal de thema's waarop we een initiatief beoordelen.

Bij de 16 nominaties kwamen we een aantal categorieën tegen: stadsgroen en stadslandbouw,  collectieve productie van biologische producten, distributie van kleinschalige landbouw naar burgers, en verduurzaming van woningen en energie.

Vooral binnen de groep stadsgroen en stadslandbouw worden in Maastricht veel initiatieven genomen. Soms kleinschalig, zoals het onderhoud van bloemschalen op een plein, soms wat groter en met veel sociale impact in een buurt.

Een andere categorie, zoals distributie van biologische producten en verduurzaming van woningen kent minder initiatieven, maar is wel van groot belang voor onze toekomst.

Uiteindelijk hebben we uit die 16 nominaties 4 initiatieven voor de eindronde gekozen die elk model staan voor een belangrijke ontwikkeling (in willekeurige volgorde):

Boer en vrijwilligers van LOCO-tuinen- stadslandbouw

Lokale coproductie van biologische landbouwproducten in de periferie van de stad. Een coöperatie produceert biologische producten ten behoeve van de leden. Het bedrijf wordt gerund door een boer en de leden van de coöperatie nemen de producten af en kunnen, als zij dat willen, als vrijwilliger meehelpen bij de productie. LOCO-tuinen is vooral op zoek geweest naar geschikte grond, maar begint nu daadwerkelijk te produceren.

Rachel Duykers met tweewekelijke markt Puraloca in Maastricht– distributie van producten van kleinschalige biologische producenten

Veel producenten van biologische producten zijn klein en hebben daardoor moeite om hun producten bij klanten aan te bieden en te verkopen. Ze zijn kansloos bij het bestaande (groot-)winkelbedrijf. Rachel Duykers ontwikkelt in Zuid-Limburg distributie van kleinschalige biologische producten en vormt daardoor de schakel tussen producent en consument. Ze organiseert biologische markten en verkoopplekken, zoals de laatste tijd in de Brandweer. Op dit moment is ze op zoek naar een nieuwe locatie in Maastricht.

Jelle Vegtduurzaamheid en energie

Kleinschalige advisering rond de energiehuishouding van woningen en gebouwen maakt het voor mensen laagdrempelig om de stap te zetten naar duurzamer wonen en werken: een goed isolatieadvies, gekoppeld aan duurzamer energie. Wat is zin en onzin, wat heeft rendement en wat niet. Binnen de Milieufederatie werkt Jelle Vegt aan bewustmaking rond deze thema's d.m.v. acties als “EKO-tellingen” en  “Houd de warmte binnen” in de Maastrichtse winkels. In zijn bedrijf “EnergieC” is hij steun en toeverlaat voor mensen die daadwerkelijk hun woning willen verbeteren. Hij doet dat op een enthousiasmerende én laagdrempelige manier. Langjarig idealisme, veel persoonlijke energie en aandacht voor persoonlijke relaties: Jelle Vegt maakt duidelijk dat het allemaal mensenwerk is.

Buurttuin St. Maartenspoort - stadsgroen

Inwoners van St. Maartenspoort, zijn er in zeer korte tijd op eigen kracht in geslaagd bewoners, professionals zoals Trajekt, Mondriaan, Basisschool, gemeente Maastricht en diverse verenigingen te enthousiasmeren en aan zich te binden in de realisatie van een buurttuin voor St. Maartenspoort.

In minder dan één jaar is deze buurttuin uitgegroeid tot een ware huiskamer voor de buurt waar veel initiatieven en contacten plaats vinden. Een voorbeeld hoe bewoners zelf meer de regie voor hun leefomgeving nemen in een tijd waarin de overheid zich steeds meer terug trekt in een meer faciliterende rol.

Uitreiking Groen Lintje

De jury gaat  bij alle vier op werkbezoek en zal vervolgens op 20 februari van 15.00 – 17.00 de winnaar presenteren bij het LEF-team aan de Hertogsingel.

Vorig jaar reikte Bram van Ojik, onze toenmalige fractie voorzitter in de Tweede Kamer, het lintje uit. Nu hebben we Hans Niessen, Euregionaal politicus uit de Duitstalige gemeenschap in Eupen, voormalig minister in België, bereid gevonden dit te doen. Hans  Niessen spreekt Nederlands en zal een dergelijk project uit Wallonië aan ons presenteren, voorafgaand aan de uitreiking.

U bent van harte welkom!

*Graag aanmelden o.v.v. aantal personen:  fractiemaastricht@groenlinks.nl of 0653168663