Op 25 juni 2017 vindt de Mensenketen tegen Tihange plaats: 90 kilometer aan mensen die hand in hand van Aken via Maastricht en Luik naar Tihange protesteren tegen de gammele kerncentrale van Tihange. Het belooft de grootste anti-kernenergiedemonstratie in Nederland te worden sinds de jaren '80, want voor de volledige route zijn naar schatting zo'n 60.000 mensen nodig. Een memorabele manifestatie die je niet gemist wil hebben, maar belangrijker: die moet helpen in België de publieke opinie te kantelen over de instandhouding van de Belgische kerncentrales, zodat ook daar de transitie naar veilige, duurzame vormen van energieopwekking eindelijk doorgezet wordt. GroenLinks is als jarenlang deelnemer aan het Euregionale samenwerkingsverband Stop-Tihange.org mede-organisator van de Mensenketen.

Meer informatie over hoe je je kunt aanmelden, is te vinden op www.kettingreactie-tihange.eu.

De tri-nationale-mensenketting zal gevormd worden door  duizenden mensen in een tijdsbestek van twee uur en naar van te voren afgesproken plekken gaan langs wegen en paden tussen de steden Luik, Maastricht en Aken.

Op het ogenblik dat de ketting zich zal sluiten reiken we elkaar de handen terwijl we naast elkaar staan. Onze verbinding ligt dan als een 90 kilometer lang lint tussen de kerncentrale van Tihange en de steden Luik, Maastricht en Aken.

De ketting symboliseert het gezamenlijke protest uit diverse Europese landen daarom wordt de ketting zodanig opgebouwd dat er in elke schakel mensen zullen staan uit verschillende landen.

Doelen van de Kettingreactie
  1. Onze mensenketting is een verdere vredelievende stap in onze campagne voor de onmiddellijke sluiting van Tihange 2 en Doel 3, die de gevaarlijkste kernreactoren in de regio van onze drie landen zijn.
  2. We ondersteunen alle inspanningen om de huidige fossiele en nucleaire energieproductie te vervangen door een snelle investering in 100 % hernieuwbare energie en omvangrijke energiebesparingen.
  3. We willen hierbij een voldoende energievoorziening voor allen garanderen. Dit dient gekoppeld te worden aan een eerlijke prijsvorming dat rekening houdt met de behoeften van mensen met lage inkomens.
  4. We zien de problemen onder ogen die voor de werknemers ontstaan bij de overgang van nucleaire naar hernieuwbare energie. Daarom zijn we voorstander van maatregelen die de werknemers uit de nucleaire (en fossiele) energieproductie helpen zich aan te passen aan de betere technologieën. We wensen dat deze maatregelen ontwikkeld worden met medewerking van de werknemers, de burgers en hun verschillende organisaties.