Nu de barrière A2 is geslecht en stadsdelen eindelijk samen een stad kunnen gaan vormen, is het tijd om ons druk te maken over die andere grote muur tussen oost en west: het stationsgebied.

Het stationsgebied heeft nood aan een mooi toekomstplan

Vooral de doorgaande, langzaam verkeersroutes voor fietsers en voetgangers lopen nu letterlijk stuk op een spoorzone van zo’n 1,5 km lengte die de stad in tweeën deelt. Vanuit het station hemelsbreed nog geen 100 meter, moeten we het nu doen met een passerelle in het station voor voetgangers en mogen fietsers met een grote boog over een ouderwetse spoorwegovergang of door een miezerig tunneltje naar die andere helft van onze stad. In Maastricht Oost woont 1/3 van de Maastrichtenaren. Onze stad zou enorm aan kwaliteit en kansen winnen als het ons lukt om de barrière spooremplacement voor voetgangers en fietsers transparant te maken. GroenLinks ziet de noodzaak van mooie, snelle en aparte fietsroutes tussen alle stadsdelen. Economisch en sociaal valt er veel te winnen. Ga maar eens kijken bij het St. Maartenscollege en de Prof. Nijpelsstraat: de logica van een doorgaande verbinding naar Wijck dringt zich daar nadrukkelijk aan je op.

Het stationsgebouw heeft nu geen functie als verbindend onderdeel van onze stad en ligt, deels leeg, te wachten op mooie initiatieven!

Zaterdag 30 september werd de gemeenteraad tijdens een informatieronde op lokatie bij het station geïnformeerd over de volgende logische stap na de A2 tunnel en de aanleg van de Groene Loper: een planstudie naar een nieuwe toekomst voor stad en spoor.

Alle belangrijke partijen, gemeente, provincie, rijk, NS en Prorail doen er aan mee. Onder regie van het A2-projectbureau worden de komende maanden alle betrokkenen, ook omwonenden en reizigers, rond het stationsgebied uitgebreid bevraagd over hun problemen, wensen en dromen.

Het spoorweg emplacement, ooit buiten de stad aangelegd, ligt er nu middenin. En daar gaan we wat moois van maken!

 

Coen van der Gugten.