In grote lijnen kunnen we deze kaderbrief onderschrijven. Er moet stevig bezuinigd worden, waarbij met name de zwakkeren in de samenleving volgens GroenLinks ontzien moeten worden.
GroenLinks steunt het uitgangspunt dat de burger zijn/haar verantwoording moet nemen voor onze samenleving. Die burger moet echter ook in staat gesteld worden om dat te kunnen oppakken. Daar moet beleid op gemaakt worden en zeker niet op bezuinigd worden. Een begin om meer over te laten aan de bewoners komt langzaam van start, maar we merken nog steeds dat teveel bureaucratie en onvoldoende vertrouwen het proces frustreren.
De bezuinigingsvoorstellen op subsidies zijn voor ons niet helder. Een duidelijke lijn zit er niet in, dat bleek ook tijdens de commissievergaderingen. De criteria jeugd, vrijwilligers en werk willen we aanvullen met sociale participatie. Deze criteria moeten echter duidelijker verwoord en toegepast worden. De bezuinigingen lijken nu lukraak gekozen. Het idee van dhr. Van Rens om eenmaal in de vier jaar een subsidieplan te maken lijkt ons wel wat en zouden we verder uitgewerkt willen zien.
Wat GroenLinks betreft mogen naast de bezuinigingsvoorstellen op subsidies meer organisaties voor bezuiniging in aanmerking komen. We denken daarbij bijvoorbeeld aan de scouting. Er wordt door het College een voorschot genomen op de diversiteitnota. Alhoewel we geen bezwaar hebben tegen de bezuinigingsvoorstellen die onderdeel van deze nota uit zullen maken denken wij dat het toch geen juiste besluitvolgorde is.
Met enkele bezuinigingsvoorstellen kunnen wij niet instemmen. De bezuiniging op het CNME tast de kerntaak van deze organisatie aan. Zeker in deze tijd waarin het milieu weinig interesse van de burgers krijgt is het belangrijk de jeugd het belang ervan bij te brengen. Ook de bezuinigingen op nieuwe theaterinitiatieven en op culturele projectsubsidies zien wij niet zitten. Zeker gezien de discussies van de laatste tijd waarin het belang van nieuwe initiatieven op cultuur gebied voor de stad centraal staan, lijkt het ons niet verstandig juist die nieuwe initiatieven een halt toe te roepen.
De moeilijke opgave om aan te geven welke taken afgestoten kunnen worden hebben we maar ten dele kunnen invullen. Wij zien hiervoor mogelijkheden bij ICT omdat dit zo’n specifiek werk is dat we dat beter kunnen uitbesteden. Daarnaast vragen wij ons af of we nog zo uitgebreid in moeten zetten op horecabeleid. GroenLinks is van mening dat de horeca net als de andere bedrijfstakken behandeld kan worden. GroenLinks ziet ook de financiële steun aan het vliegveld MAA niet als een kerntaak voor Maastricht en zou daarop willen bezuinigen. Het ambitieniveau blijft onveranderd hoog. Ook hier mag wat GroenLinks betreft bekeken worden of minder ambitie of temporisering geld oplevert.
Verzelfstandiging van Kumulus en NHHM lijkt ons en goede zaak. Het zal niet meteen geld opleveren maar de organisaties zoals het rapport over het NHHM duidelijk maakt zullen efficiënter en misschien productiever kunnen functioneren. Het op afstand zetten mag vanzelfsprekend niet leiden tot toestanden zoals bij Yonder gebeurd is.
Tot slot
De leer-/werkplekken versus de ID banen. Een lastige discussie waarin wij kiezen voor behoud van de ID banen. Deze mensen kunnen we niet terug in de bijstand zetten. Ze leveren werk dat een hoog maatschappelijk rendement heeft. Als we deze banen inruilen voor leer/werkplekken is het nog maar de vraag wat het echt oplevert. Toch zullen de mensen die nu werkeloos zijn ook de kans moeten krijgen om via leer-/plekken terug te keren in arbeidscircuit. GroenLinks kiest echter voor het in stand houden van de ID banen met als gevolg dat de leer-/werkplekken op een lager niveau uitgevoerd worden.
Marleen Thissen