Afgelopen raadsvergadering 21 december 2021 is een amendement van Partij Veilig Maastricht aangenomen om voortaan mensen die nu een vergoeding in Euro’s krijgen voor de rest vuilniszakken (Rode zak), deze nu bij de gemeente moeten komen afhalen. In eerste instantie lijkt dat een goed idee en daarom hadden we zelfs onze naam eronder gezet. Maar na wat meer erin gedoken te zijn is het volgens GroenLinks toch geen goed voorstel.

Momenteel krijgen mensen die kwijtschelding hebben aangevraagd voor gemeentelijke belastingen en die daarvoor in aanmerking komen van de gemeente een vergoeding van € 15,15 (hetgeen overeenkomt met het tarief voor respectievelijk 15 restzakken of tikken) en voor meerpersoonshuishouden een maximale kwijtschelding van € 30,30 (hetgeen overeenkomst met het tarief voor respectievelijk 30 restzaken of tikken).

Door dit amendement mogen mensen die in aanmerking komen voor kwijtschelding bij de gemeente, waarschijnlijk een ophaalpunt in west en een ophaalpunt in oost daar restafvalzakken ophalen. Mensen met een eenpersoonshuishoudens mogen 2 rollen van 50 liter en meerpersoonshuishoudens 3 rollen restzakken van 50 liter ophalen. Dus van een vergoeding die op je rekening wordt gestort, moet je nu naar de gemeente gaan om de zakken waar je recht op hebt zelf op te komen halen.

Volgens GroenLinks spoort dit niet aan tot het beter scheiden van afval. Als je een goede scheider bent hou je nu zakken over terwijl je in het verleden geld over hield. Volgens de Partij Veilig Maastricht zou het uitdelen van afvalzakken voorkomen dat het overgemaakte geld op zou gaan aan andere dingen dan afvalzakken en dat zou weer leiden tot meer zwerfafval. Die redenering kan GroenLinks niet volgen. Ook mensen die het niet zo breed hebben zijn prima in staat om de juiste keuze te maken en gaan echt niet afval dumpen. Het dumpen van afval is volgens GroenLinks een mentaliteitsprobleem en niet een geldprobleem. Dit neemt niet weg dat wij begrijpen dat afval kwijt komen geld kost en dat als je weinig geld hebt dit voor moeilijke keuzes kan leiden. Maar door minder en bewust te kopen en goed te scheiden kun je een hele hoop afval voorkomen. En GroenLinks wil mensen behandelen vanuit het principe van vertrouwen, ook voor de mensen die minder geld hebben dan anderen.

Helaas is het amendement aangenomen door een meerderheid van de raad en zal vanaf 2022 de vergoeding worden omgezet naar het ophalen van de restzakken bij de gemeente. Het amendement is gesteund door de Seniorenpartij, CDA, Groep Gunther, SAP, Groep Maassen, PvdA, 50PLUS en de Liberale Partij Maastricht.

 

Saskia Hermens

Raadslid GroenLinks