Fractievoorzitter Menno Janssen heeft recent namelijk aangegeven met ingang van 1 september zijn raadszetel op te geven. Dit in verband met een nieuwe uitdaging op zijn werk bij de FNV. Lucas werd in maart 2022 met voorkeurstemmen gekozen in de Maastrichtse gemeenteraad en is zodoende eerste opvolger na het vertrek van Janssen.
 
"Ik had in maart besloten op dat moment de zetel die mij toekwam nog niet in te nemen, onder meer vanwege onzekerheid rondom mijn gezondheidssituatie. Gelukkig is dat nu zodanig uitgekristalliseerd dat dat geen belemmering meer vormt", aldus Anne Lucas. "Hoewel het ook voor mij een grote verrassing was dat ik in maart met voorkeurstemmen werd gekozen, zie ik het als een eer en voorrecht om volksvertegenwoordiger te mogen zijn en stem te geven aan jonge progressieve inwoners die op dit moment ondervertegenwoordigd zijn in de Maastrichtse gemeenteraad."
 
Anne Lucas studeert European Studies en is met de afrondende fase van haar studie bezig. In de afgelopen jaren heeft ze zich onder meer via Amnesty International bezig gehouden met mensenrechten en heeft ze in de universiteit gewerkt als studentmedewerkster in het International Student Helpdesk, waar ze studenten hielp met onder andere zorgverzekeringen, belastingen en toeslagen.
 
Er is nog niet besloten wie Menno Janssen opvolgt als fractievoorzitter en hoe de portefeuilleverdeling in de fractie van GroenLinks Maastricht zal zijn. De fractie zal hier een besluit over nemen wanneer zij in nieuwe samenstelling bij elkaar komt bij aanvang van het nieuwe politieke jaar.

Meer over Anne lees je hier.