We begonnen met de herstemmingen over de moties van 10-11 november omdat er bij vorige stemmingen iets mis was gegaan. Ook de Ramblasmotie kwam weer langs en die werd opnieuw met een nipte meerderheid van 1 stem aangenomen. En dat betekent dat deze gemeenteraad serieus wil dat in het voorjaar van 2022 (ergens in maart-mei) een terras op het middendeel van de stationsstraat staat tussen de Wilhelminasingel en de Alexander Battalaan. GroenLinks vindt het verbazingwekkend dat de argumenten van wethouder en burgemeester (‘’ je krijgt onnodig ruzie met ARRIVA en het is te onveilig”’) aan de kant geschoven worden. Stampvoeten, armpje drukken, verkiezingskoorts, fact-free: waar kijken we naar?

Enfin: we zullen zien. Laten we hopen dat degenen die de motie steunen nog wel in gesprek willen gaan met ARRIVA die onlangs een brief aan de gemeenteraad schreef. En ook met de bewoners van de St Maartenslaan die een geestje zien kruipen.

Na een aantal hamerstukken was het Plan van Aanpak ENCI aan de orde. Dit plan borgt de samenwerking tussen provincie, ENCI, gemeente, bewonersvertegenwoordiging en Natuurmonumenten om de groeve de komende jaren verder te ontwikkelen. Dit zal een langjarige opgave zijn waarbij een aantal kansen nog in de praktijk moeten blijken; denk bijvoorbeeld aan de aanvraag om het industriële erfgoed te bewaren en de status van rijksmonument te geven.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er tussen bedrijventerrein en groeve een meerwaarde ontstaat die het gebied waardevol maakt voor stad en regio. GroenLinks diende een motie in om de stuurgroep die het proces zal begeleiden net een steuntje meer in de rug te geven en ervoor te zorgen dat deze pas opgeheven kan worden als de ontwikkeling van dit unieke gebied voltooid is. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen.

De verkeersstudie Stationsomgeving omvatte een heel aantal voorstellen en over enkele daarvan werd nog behoorlijk gedebatteerd met als resultaat dat er een nieuw voorstel voor de kruising Wilhelminasingel -St Maartenslaan moet worden ontwikkeld (GroenLinks stemde daarvoor), dat de pilot autoluw Wyck ontwikkeld kan gaan worden (GroenLinks juicht dat toe) en dat de hele Groene Loper 30 km gebied moet worden (GroenLinks juicht ook dat toe) te beginnen met bebording (dat vindt GroenLinks bloedlink: bebording moet samengaan met drempels of andere snelheid vertragende middelen).

De meningen in de raad botsten over de vraag of de gemeente aan mensen die een minimuminkomen hebben gratis (veel) vuilniszakken moeten verstrekken of een financiële vergoeding moeten geven voor de aanschaf van deze vuilniszakken. GroenLinks pleitte voor de laatste variant omdat verstrekken van veel vuilniszakken de afvalscheiding bepaald niet bevordert. Helaas vond het pleidooi van raadslid Saskia Hermens niet voldoende weerklank. Zie verder het aparte stukje dat Saskia erover schreef.

De raad besliste dat de voorgenomen verhoging van de reclame- en precariobelasting en de invoering van een vermakelijkheidsbelasting een jaar opgeschort moet worden. Net als het vorige jaar gooit Corona immers de boel door de war en het is dan ook logisch ook dit jaar tot uitstel te besluiten.

Daarna besliste de Gemeenteraad unaniem om in de stadvisie die op 25 januari wordt vastgesteld een apart hoofdstuk over Wonen op te nemen. Belangrijke elementen: compacte stad met sterke buurten en wijken, balans tussen beleggers en woonrecht, stimuleren ruimte voor woningbouwcorporaties, aandacht voor energietransitie en aansluiting bij regionale planning. Veel van de inhoud van dit amendement werd door GroenLinks aangeleverd.

Natuurlijk stemde de gemeenteraad daarna in met het eenmalig opheffen van de terrasvrije periode (15 januari(!) tot 25 februari). De gemeenteraad vindt nu eenmaal in meerderheid het idee van terrassen onweerstaanbaar. GroenLinks stemde tegen; het is coronagezien een vreemde periode en de bewoners hebben duidelijk laten weten juist voor een terrasvrije periode te zijn).

Vervolgens bespraken we een motie van de SP tegen de fusie van de ambulancediensten Zuid en Midden-Noord Limburg. GroenLinks kan die motie niet steunen omdat wij als lokale overheid helemaal niet gaan over de ambulancediensten. We hebben er wel op aangedrongen dat er een vertegenwoordiging van de gemeenten in het toekomstige stichtingsbestuur gaat zitten en dat we periodiek horen of de kwaliteitseisen die aan de ambulancedienst worden gesteld inderdaad gehaald worden.

En we eindigden met een motie Liefdesslotjes van D66. Die bepleitte een onderzoek naar de inrichting van een vaste plek voor die slotjes. GroenLinks vindt dat de liefde altijd en overal door iedereen gevierd mag worden in heel de stad. Ongeacht geloof, huidskleur of seksuele geaardheid. En dat degenen die dat met een slotje willen bevestigen dat vooral overal en nergens moeten doen.

Dat is precies wat wij u voor 2022 toewensen: vier de liefde en blijf gezond.