Op een zonovergoten 28e mei trok GroenLinks Maastricht langs de deuren van de Parkweg, waar om de hoek een van de beide nieuwe AZC-locaties in Maastricht wordt gepland. Maximaal 330 bewoners zullen gedurende vijf jaar het zogenaamde 'Macintosh'-gebouw gaan bewonen. De gesprekken leverden een zeer gemêleerd beeld op, met net wat meer voorstanders dan tegenstanders. Lees hier een verslag.
GroenLinks Maastricht houdt op regelmatige basis een Trek-aan-de-bel actie, waarbij fractie en leden langs de deuren gaan om burgers vragen te stellen over actuele en soms minder actuele thema's die spelen in hun wijk en in de stad. Dat levert telkens mooie, maar ook soms moeilijke gesprekken op. Dit keer was de wijk Villapark aan de beurt over de vestiging van asielzoekers in hun wijk.
Bezwaren van de tegenstanders
Veel gehoorde klacht - ook bij de voorstanders - was de wijze waarop de gemeente gecommuniceerd had over de komst van de asielzoekers. Omwonenden hebben zich overvallen gevoeld, en zeker tegenstanders vinden dat ze van tevoren hadden moeten worden gehoord over het voornemen, voordat het college het besluit had genomen.
Een element wat minder naar voren kwam, is het aantal vluchtelingen dat in het gebouw aan de Parkweg wordt gevestigd: maximaal 330. Ook in het gesprek dat door fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam in april gevoerd is met bewoners van de Parkresidentie en de achterburen van het gebouw aan de Blekerij was dit een zeer manifest bezwaar. Veelal zegt men "vluchtelingenopvang: prima, maar dan kleinschalig".
In één gesprek werd - als één van een breed scala aan pijnpunten in dit gesprek - betwijfeld of deelnemen aan de klankbordgroep zin heeft. Het koppel op leeftijd had een ruime opsomming aan punten, die Krabbendam en GroenLinks-raadslid Marlise Korsten hen aanraadden in te brengen bij de klankbordgroep. Daar zagen de drie weinig in en voor de oplossing keken zij naar de beide fractieleden van GroenLinks.
De tegenstanders van het AZC spraken voor een deel ook hun onvrede uit over de opstelling van het buurtnetwerk (voorheen: buurtplatform) Sint Pieter/Villapark, dat immers de komst van de asielzoekers heeft omarmd.
Meer voorstanders
Zoals gezegd sprak de GroenLinks-fractie ook een heel deel bewoners die de komst van het AZC geen probleem vinden of als uitgesproken voorstander het ronduit positief vinden dat ook in Villapark een AZC komt. Die geluiden waren talrijker dan die van de tegenstanders. Dat bekend gemaakt is dat het AZC er voor vijf jaar komt, vindt men ook een goede zaak. Dat schept immers duidelijkheid en rust.
De reactie van GroenLinks
GroenLinks heeft deze wijk en dit onderwerp natuurlijk niet voor niets gekozen. We willen een luisterend oor bieden voor burgers en de actualiteit van het thema maakt dat burgers des te meer op de praatstoel willen gaan zitten. In dit geval bij het thema van vluchtelingenopvang, lopen reële en minder reële zorgen en bezwaren dwars door elkaar heen. Daarom vinden we het ook belangrijk om in de gesprekken die we voeren feit en fictie van elkaar te onderscheiden, uit te dragen dat we vóór uitbreiding van de vluchtelingenopvang in onze stad zijn en mensen handvatten te bieden waar ze met hun zorgen en bezwaren terecht kunnen. Want of zorgen nu reëel zijn of niet, het is onze taak om er wat mee te doen en door te vragen naar de pijnpunten die we wél kunnen oplossen.
Hoe nu verder? Reageren?
Bij een eerdere Trek-aan-de-bel actie in Limmel kwam een beeld naar voren waarin inmiddels negen van de tien bevraagden neutraal of positief stond tegenover de aanwezigheid van het AZC in Overmaze. "Dat bevestigde ons beeld van de stelling van COA dat mensen huilen wanneer het AZC komt en dat ze huilen wanneer het AZC vertrekt; met andere woorden dat de ervaringen van omwonenden vaak positiever blijken te zijn dan hun zorgen vooraf", aldus fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam namens GroenLinks Maastricht. "Tegenstanders in Malberg en Villapark hebben we dan ook uitgenodigd om ons over een half jaar te laten weten hoe het gaat, of het nu gaat om positieve of negatieve ervaringen." GroenLinks Maastricht is sowieso zeer benieuwd naar uw ervaringen, uw zorgen en uw reactie. Reageren kan altijd via fractiemaastricht@groenlinks.nl.