De Maastrichtse gemeenteraadsfractie van GroenLinks wil van haar college weten hoe het mogelijk is dat de Gulpen-Wittemse jeugdzorgwethouder Laheij (CDA) verzuimd heeft de regeling aan de Gulpen-Wittemse gemeenteraad voor te leggen, waarin Maastricht als bevoegde gemeente wordt aangewezen om namens alle Zuid-Limburgse gemeentes de jeugdzorg in te kopen. Naar eigen zeggen van Laheij was hij dit ‘vergeten’, maar weet hij dit aan het feit dat Maastricht hem over de centrumregeling geen herinnering gestuurd had. Dit leverde hem een motie van afkeuring op, die overigens niet door zijn eigen coalitie gesteund werd en daarom geen meerderheid haalde.

“We zijn erg benieuwd naar de lezing van het Maastrichtse college over hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. Het is belangrijk dat wij als gemeenteraad ons kunnen uitspreken over de inhoud van het jeugdzorgbeleid in onze eigen gemeente”, aldus fractievoorzitter Marion van der Kleij namens GroenLinks Gulpen-Wittem. “We begrijpen heel goed dat Gulpen-Wittem het niet alleen kan en ondersteunen de samenwerking van de achttien Zuid-Limburgse gemeentes. Maar het kan niet zo zijn dat straks jeugdigen uit Gulpen-Wittem verstoken blijven van passende jeugdzorg, vanwege miscommunicaties tussen centrumgemeente Maastricht en ons college.”

“Dit is niet zo maar een Gulpen-Wittemse aangelegenheid. Samenwerken met achttien gemeentes is niet eenvoudig. Goede communicatie is daarvoor voorwaarde. Het gaat nota bene om beleid voor kwetsbare kinderen en bovendien om heel veel geld: in totaal € 150 miljoen. Daarbij kunnen we ons geen missers veroorloven”, aldus fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam namens GroenLinks Maastricht. “We willen dus graag weten hoe het Maastrichtse college als centrumgemeente voor de jeugdzorg haar regierol oppakt en hoe ze ervoor gaat zorgen dat het bij deze ene blunder blijft. Het hele proces is al erg krap in de tijd geregeld. Het kan niet zo zijn dat de inkoop van jeugdzorg vertraagd raakt, omdat één van de achttien jeugdzorgwethouders zijn of haar zaakjes niet op orde heeft.”

Lees hier de vragen van GroenLinks.