Op 8 maart 2016 liet Minister Schippers aan de Tweede Kamer weten dat binnen een straal van 100km jodiumpillen beschikbaar moeten komen voor kinderen en zwangere vrouwen. Er is in Zuid-Limburg in de afgelopen jaren een distributieplan gemaakt voor de verspreiding van jodiumpillen onder de Zuid-Limburgse apotheken, maar dat is volgens GroenLinks niet voldoende. Jodiumpillen moeten wat GroenLinks betreft gereed liggen op de locaties waar die het hardst nodig zijn als het misgaat. Maar jodiumpillen zijn geen wondermiddel tegen een mogelijke kernramp. Ook daar moet meer aandacht voor komen.

 

Distributie van jodiumpillen in Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg is na lobby vanuit onze provincie op aandringen van GroenLinks een decentrale opslag van jodiumpillen gerealiseerd en is vervolgens door de Veiligheidsregio Zuid-Limburg een distributieplan van jodiumpillen naar apotheken gerealiseerd. Er is bewust niet ervoor gekozen om jodiumtabletten preventief onder de bevolking uit te delen, omdat men ervoor bevreesd is dat mensen op het moment dat het misgaat in Tihange en/of Doel de jodiumtabletten te vroeg, te laat of op andere wijze onjuist innemen, zodat de werking ervan teniet gedaan wordt. En men verwacht dat de overhandiging van de tabletten in een apotheek met bijgaande instructie verkeerd gebruik van de tabletten kan voorkomen.

In Aken gaat men over tot actie
In Aken is in het najaar van 2015 vanuit een beweging van artsen evenwel een stevige oproep aan de lokale overheid gekomen om ervoor te zorgen dat jodiumpillen preventief uitgedeeld worden aan huishoudens, kinderopvang, basisscholen, middelbare scholen, hogescholen en universiteiten (zie: "Warnung vor Tihange, Ärzte verteilen Jod"). Daar, kortom, waar de jodiumpillen het hardst nodig zijn wanneer het misgaat in één van de Belgische kerncentrales. Men heeft daar namelijk becijferd dat een nucleaire wolk met gebruikelijke wind in slechts drie uur de stad Aken (op 65 km van Tihange) kan bereiken, en is van mening dat dit volstrekt niet voldoende is om de jodiumpillen én verspreid te krijgen onder apotheken én deze te verstrekken aan de volledige doelgroep, die daarvoor en masse naar de apotheek moet. Maastricht ligt op slechts 40 km van Tihange, hetgeen het tijdsbeslag waarin een en ander zich dient te voltrekken des te beperkter is (maximaal twee uur). De Aachener Zeitung meldde op 15 december 2015 dat Aken daadwerkelijk over gaat tot verspreiding van jodiumpillen onder scholen (zie: "Aachen will Jodtabletten an Schulen verteilen").

GroenLinks: "ook jodiumpillen op scholen en bij artsen"
GroenLinks is van opvatting dat zeker in het geval van kinderopvang, basisscholen, middelbare scholen, hogescholen, universiteiten, ziekenhuizen, huisartsenposten en verloskundigenpraktijken het argument van een gebrek aan instructie op het moment van inname geen sprake kan zijn. Op al deze locaties waar sprake is van nagenoeg permanente aanwezigheid van (kwetsbare) mensen in de doelgroep waarvoor jodiumpillen werking hebben, zijn immers ook professionals aanwezig die voorzien kunnen worden van de juiste instructie betreffende de inname van jodiumpillen. Dit voorkomt een chaos bij de apotheken op het moment dat mensen het meest gevaar lopen.

Geen wondermiddel
"Jodiumpillen worden nu door Den Haag gepresenteerd als zijnde een totaal beschermingsmiddel tegen de gevolgen van een kernramp. Het betreft echter maar een klein deel van de bevolking en maar één van de vele soorten kanker die men kan oplopen door bestraling", aldus fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam namens GroenLinks Maastricht. "We vinden het belangrijk dat hierover duidelijk voorlichting gegeven wordt opdat de bevolking zich bewust wordt van het feit dat een jodiumtablet geen ‘wondertablet’ tegen bestraling na een kernramp is. En laten we vooral ook helder zijn: de chaos die zal optreden na een kernramp wordt er natuurlijk sowieso niet mee voorkomen."

​Vragen van GroenLinks, beantwoording van het college
De zorgen rondom jodiumpillendistributie was voor de GroenLinks-fracties in Maastricht, Eijsden-Margraten en Sittard-Geleen aanleiding om vragen te stellen (lees de vragen hier, vraag 1 t/m 5). De burgemeester gaf in haar beantwoording (lees de antwoorden hier) aan dat er op verzoek van GroenLinks binnen de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gekeken gaat worden naar draagvlak om er bij de minister op aan te dringen dat jodiumpillen preventief onder de volledige doelgroep (dus niet alleen kinderen en zwangeren, maar alle mensen onder de 40 jaar) worden verdeeld. Volgens het college is het een bevoegdheid van het Rijk om de keuze te maken tussen preventieve verspreiding of verspreiding wanneer een kernramp een feit is, maar de burgemeester gaat hierop terugkomen. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg deelt de opvatting van GroenLinks volledig dat de bevolking goed geïnformeerd moet worden over het feit dat jodiumpillen geen allesoplossend wondermiddel tegen een kernramp zijn.

Mei in het teken van "Stop Tihange"
Mei staat voor Maastricht en Zuid-Limburg in het teken van het protest tegen de Belgische kerncentrales. Alle Maastrichtse politieke partijen (Seniorenpartij, CDA, D66, SP, PvdA, GroenLinks, PVM, VVD, MV en LPM) vinden dat de Belgische kerncentrales gesloten moeten worden en hebben zich daarom achter initatieven van GroenLinks en het Milieu front Eijsden geschaard. Op 11 mei 2016 vindt er om 19:00 uur in De Muziekgieterij in Maastricht een burgerinformatieavond plaats voor alle geïnteresseerde burgers van Zuid-Limburg en daarbuiten. Op 22 mei 2016 om 14:00 uur vindt in Maastricht een demonstratie tegen de Belgische kerncentrales plaats, van Plein 1992 naar de Markt. Meer informatie over beide evenementen vindt u terug op deze website.