Op woensdag 17 december 2014 werd bekend dat het Grensmaasconsortium naast de oude brug over het Julianakanaal bij Itteren een combibrug voor fauna en fietsers zal aanleggen. Daarmee wordt over een paar jaar een echte probleemplek voor fietsers opgelost.

Onveilige, oude brug
Itteren en Borgharen liggen op een eiland tussen de Maas en het Julianakanaal. Itteren heeft maar één brug en die is ook nog eens oud en smal én slecht onderhouden. Tot overmaat van ramp moeten er elke dag héél veel vrachtwagens overheen die eigenlijk een maatje te groot zijn voor die brug. Ander verkeer en vooral fietsers zoeken het maar uit en vooral het wegdek op de brug gaat steeds verder kapot. 

Sinds de lagere school in Itteren is gesloten, moeten ook elke dag flink wat kinderen op de fiets over die brug naar school. Eigenlijk een onhoudbare situatie, die terecht al een tijdlang de aandacht heeft van de Dorpsraad Itteren, die GroenLinks benaderde om zich hard te maken voor een fietsveilige oversteek.

Er is groot onderhoud aan de brug gepland, maar daar wordt hij niet breder van. Bovendien zijn de tijdelijke maatregelen tot dat onderhoud verre van ideaal. 
Coen van der Gugten is als raadslid voor GroenLinks Maastricht al enige tijd betrokken bij het overleg over die brug: wat moet er nu gebeuren en wat zijn de mogelijkheden voor de toekomst. Dat had in ieder geval al geleid tot verbeterde tijdelijke maatregelen om het verkeer wat veiliger te maken.

Aparte fietsbrug
Een belangrijke verbetering zou een aparte fietsers brug, naast de oude, zijn. Het Grensmaasconsortium neemt het gebied op dit moment fors op de schop. Als onderdeel van de afwerking zorgt zij onder andere voor de aanleg van een aparte faunabrug over het kanaal. In het overleg werd al vaker geopperd dat die brug misschien ook wel een strook voor fietsers zou kunnen krijgen om daarmee het probleem op te lossen. In het overleg tussen de provincie (GS) en het Grensmaasconsortium zou dit geregeld kunnen worden. Een zaak voor Provinciale Staten dus.

Vragen op het goede moment
Op 12 december 2014 heeft Carla Brugman, Statenlid voor GroenLinks Limburg, daar in de vergadering van Provinciale Staten vragen over gesteld. Gedeputeerde Patrick van der Broeck liet vervolgens op woensdag 17 december 2014 weten dat de faunabrug inderdaad als combibrug zal worden uitgevoerd.
Da's ook een keer goed nieuws.