Maastricht- Marlise Korsten. Tijdens de raadsronde van 10 februari kreeg de gemeenteraad een boekje met de resultaten van de Burgertop over Gezondheid & Zorg overhandigd. ‘’Een geschenk aan de stad” zo stelt het voorwoord van het boekje terecht .
Wat was dat ook al weer, die burgertop? Op 1 november jl. kwamen 180 Maastrichtenaren samen om te bespreken wat belangrijk is voor de toekomst van een gezonde en zorgzame stad. De 180 deelnemers waren door loting voor de bijeenkomst geselecteerd uit de totale bevolking van Maastricht en wel zo dat een representatieve groep burgers aanwezig was. De initiatiefnemers, zes studenten van de UM onder enthousiaste regie van mw. Klasien Horstman, hoogleraar Filosofie van de Publieke Gezondheidszorg, hebben hiermee een idee uit België overgenomen (de G1000-top in Brussel). Die G1000-top is weer gebaseerd op de visie die David van Reybroeck in zijn boek Tegen Verkiezingen (2013) uiteen zette.
De ideeën en ervaringen van individuele burgers kunnen aangewend worden om de richting van veranderingen mee te bepalen en beter beleid te bedenken. Dat is de overtuiging die bij de organisatoren van de burgertop leeft. In die overtuiging kan GroenLinks zich prima vinden. Onze interpretatie van de Participatiesamenleving is immers NIET: “wij stellen de regels en u voert ze uit’’ (populaire uitleg in regeringskringen) maar WEL: leg verantwoordelijkheden bij burgers zowel voor de inhoud als de uitvoering, geef burgers de ruimte en de faciliteiten om hun eigen plannen te bedenken en uit te voeren. Op die manier geven ze zelf vorm aan hun leven.
Dat de Burgertop met zoveel succes in Maastricht tot wasdom is gekomen, is al een geschenk op zich en smaakt naar meer.
In het boekje, getiteld Van Stemmen naar Spreken, zijn alle sheets met ideeën die op die dag zijn gelanceerd afgedrukt; een prachtige staalkaart van plannen en denkrichtingen. Lees er vooral eens in op de site van de top www.maastricht200.nl of op de site van de gemeenteraad (via www.maastricht.nl)
Twee onderwerpen zijn verder uitgewerkt. Ten eerste het idee van een zorgkroeg: een benaming die de wens omschrijft naar laagdrempelige veilige ontmoetingsplekken waar je gezellig een kop koffie kan drinken, samen maaltijden kan maken en nuttigen en waar je ook informatie kan krijgen over voorzieningen die je nodig hebt. Waar vraag en aanbod van burendiensten samen kunnen komen etc. Deze vraag naar ontmoetingsplekken horen we steeds meer uit de stad komen. Mensen zoeken verbinding en willen graag zelf de handen uit de mouwen steken waar dat kan. De komende maanden zullen die ideeën verder uitgewerkt worden; aan de raad en dus ook aan GroenLinks de uitdaging daarbij mee te denken en te faciliteren maar niet te gaan voorschrijven/bepalen/ over te nemen.
Een tweede thema dat door de deelnemers aan de Top tot prioriteit is bestempeld is Meer Bewegen. Bewegen, niet perse sporten, leidt tot een betere lichamelijke conditie, helpt kwalen te voorkomen en brengt mensen in contact. Bewegen moet met de paplepel ingegoten worden en de mogelijkheden om te bewegen moeten dicht in de buurt en school beschikbar komen. En natuurlijk moet Maastricht en fiets- en wandelstad worden. Muziek in onze GroenLinks-oren.
Ook hier weer een forse uitdaging voor het College van B&W en de raad een goede balans te vinden tussen deze wensen en de beschikbaarheid van accommodaties (er staan er nu teveel leeg!!), centralisatie en bereikbaarheid van voorzieningen.
GroenLinks zal zeker in goed contact met de initiatiefnemers aan deze zoektocht bijdragen.
Marlise Korsten