Op 19 januari 2016 stemde de gemeenteraad van Maastricht op één stem na volledig in met juridische stappen tegen de kerncentrale van Tihange.​ Op 28 maart 2016 vond in Aken een enerverende avond plaats, waarbij goed nieuws te melden viel over de juridische procedures, waarbij tientallen gemeenten uit de Euregio samen met Aken en Maastricht optrekken. Dat aantal is inmiddels gegroeid tot zestig. Naar aanleiding van vragen van GroenLinks heeft het Maastrichtse college nader inzicht gegeven in de voortgang van de procedures. Tijd voor een update!

Wat betreft de gemeente Maastricht wordt uitvoering gegeven aan de motie van de gemeenteraad en aangesloten bij de procesgang van de Städteregion Aachen voor de sluiting van de centrale. Burgemeester Penn-te Strake van Maastricht en fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam van GroenLinks Maastricht namen op 28 januari 2016 deel aan de drukbezochte persconferentie van de Städteregion Aachen, waarbij de burgemeester bekend heeft gemaakt dat de gemeente Maastricht zich aansluit bij het onderzoek naar de juridische mogelijkheden om de kerncentrale te sluiten. Ook heeft de burgemeester later die dag de zorgen van de gemeenteraad van Maastricht over de veiligheid van Tihange kenbaar gemaakt tijdens een informatiebijeenkomst voor de inwoners van Aken.

De burgemeesters van de Zuid-Limburgse gemeenten zijn op de hoogte gesteld van deze actie. Sindsdien is het aantal gemeenten dat een soortgelijke motie aanneemt groeiende, maar er is geen sprake van een unaniem standpunt binnen de Veiligheidsregio.

​Overzicht van de te ondernemen juridische stappen

Op 17 maart 2016 heeft er een tweede bijeenkomst bij de Städteregion Aachen plaatsgevonden. Wederom druk bezocht; inmiddels hebben zich ook Luxemburgse gemeenten aangesloten. Tijdens deze bijeenkomst zijn door Städteregionsrat Helmut Etschenberg en door de aanwezige juristen de volgende vier stappen uiteengezet:

  1. Verzoekschrift Raad van State

    Het verzoekschrift bij de Belgische Raad van State tegen het besluit om Tihange 2 weer aan te sluiten op het elektriciteitsnet is op 5 februari 2016 ingediend. De uitspraak wordt verwacht in oktober/november. Om te voorkomen dat er een fatale termijn voor het indienen van dit verzoekschrift zou verlopen, is besloten dat de Städteregion in deze procedure alleen optreedt.
  2. Formeel informatieverzoek aan het FANC

    Op 8 maart 2016 is een formeel verzoek om informatie door de advocaten van de Städteregion Aachen gericht aan het FANC, zodat op een later moment in de procedure niet tegengeworpen kan worden dat dit niet eerder is gedaan.
  3. Procedure rechtbank Brussel

    De procedure bij de rechtbank in Brussel gaat over het dreigend gevaar van de kerncentrale. Voor het opstellen van de dagvaarding wordt ruim de tijd genomen (kwaliteit voor snelheid). Op dit moment zijn er zo'n 60 gemeenten/regio's die mee willen doen in de acties voor de sluiting van de kerncentrale. Door de advocaten wordt, gelet op dit grote aantal potentiële procespartijen, gewezen op het risico van fouten in volmachten, belangen, etc. Om die reden is het voorstel gedaan om de groep indieners van de dagvaarding te beperken tot drie: de Städteregion Aachen, de gemeente Maastricht en een nog nader te bepalen Luxemburgse gemeente. De aanwezige burgemeesters van Gulpen-Wittem en Vaals gingen hiermee akkoord. De overige Zuid-Limburgse gemeenten zijn over dit procesmatig verzoek geïnformeerd. Overigens bestaat altijd de mogelijkheid dat gemeenten zich later als partij in de lopende procedure kunnen voegen. Het indienen van de dagvaarding is voorzien voor begin zomer.
  4. De Europese Commissie

    Het plan is om gezamenlijk met vertegenwoordigers van alle gemeenten/regio's in mei af te reizen naar het Europees Parlement in Brussel voor een ontvangst door voorzitter Martin Schulz. Deze draagt er zorg voor dat in het EP op dat moment ook de betreffende Europese commissaris wordt uitgenodigd. Aan de Europese Commissie wordt gevraagd om een eigen onderzoek naar de veiligheidsaspecten van Tihange te doen, alsmede om de casus Tihange aan de regels van het Europese informatierecht betreffende kernenergie te toetsen.

Mei in het teken van "Stop Tihange"

Mei staat voor Maastricht en Zuid-Limburg in het teken van het protest tegen de Belgische kerncentrales. Alle Maastrichtse politieke partijen (Seniorenpartij, CDA, D66, SP, PvdA, GroenLinks, PVM, VVD, MV en LPM) vinden dat de Belgische kerncentrales gesloten moeten worden en hebben zich daarom achter initatieven van GroenLinks en het Milieu front Eijsden geschaard. Op 11 mei 2016 vindt er om 19:00 uur in De Muziekgieterij in Maastricht een burgerinformatieavond plaats voor alle geïnteresseerde burgers van Zuid-Limburg en daarbuiten. Op 22 mei 2016 om 14:00 uur vindt in Maastricht een demonstratie tegen de Belgische kerncentrales plaats, van Plein 1992 naar de Markt. Meer informatie over beide evenementen vindt u terug op deze website.