Uit publicatie van onderzoek door Greenpeace blijkt dat de gemeente Maastricht tot de groep Nederlandse gemeenten behoort, die weliswaar op papier groene stroom inkopen (bijvoorbeeld water gegenereerd uit Noorwegen), maar in werkelijkheid grijs geproduceerde stroom geleverd krijgen. Onder regime van certificaten uit Noorwegen is het administratief mogelijk feitelijk bijvoorbeeld kolen-stroom te leveren. De papieren en echte werkelijkheid zijn daardoor totaal verschillend. Het gebruiken van grijze stroom is niet conform de klimaatdoelstellingen van Nederland en de afspraak tussen Nederlandse gemeenten om met ingang van 2015 nog slechts daadwerkelijk duurzaam geproduceerde stroom in te kopen. Coen van der Gugten stelde er namens GroenLinks vragen over.

  1. Heeft het College kennis genomen van de Greenpeace publicatie en wat is de mening van het College over de bevindingen en conclusies van dat rapport?
  2. Was het College op de hoogte van het feit dat haar leverancier, De Vrije Energieproducent B.V, feitelijk grijs geproduceerde stroom levert? Zo ja, wat deed u met die kennis? Heeft u daarbij de mogelijkheid over te stappen naar een andere leverancier?
  3. Is het College van mening dat als gevolg van alle beleidsvoornemens op dit gebied, slechts daadwerkelijk duurzaam geproduceerde groene stroom door de gemeente dient te worden ingekocht?
  4. Is het College, op basis van de kennis van nu, van plan om op korte termijn daadwerkelijk over te stappen op controleerbaar duurzaam geproduceerde groene stroom?
  5. Kunt u aangeven welke concrete stappen u daartoe gaat nemen?
  6. Wanneer denkt u de raad te kunnen berichten dat de gemeente Maastricht, conform de beleidsdoelstellingen, nog slechts duurzaamgeproduceerde groene stroom afneemt?